Deze instructiefilm laat alle punten aan de orde komen die van belang zijn bij het tijdelijk gebruiken van een rolstoel. Want als u een rolstoel meekrijgt bij de uitleen van een leverancier van thuiszorghulpmiddelen, weet u meestal niet hoe deze gebruikt moet worden. U kunt er ook voor kiezen de korte filmpjes per thema of deelonderwerp te bekijken hieronder. (de totaal duur van deze instructiefilm is ca 25 min)

Uitleg over het gebruik van de uitleenrolstoel

U kunt een rolstoel tijdelijk lenen bij een thuiszorgwinkel. Deze instructiefilm laat in vogelvlucht zien wat de aandachtspunten zijn bij het gebruik van een dergelijke rolstoel. Achtereenvolgens komen aan de orde: de diverse soorten uitleenrolstoelen, het maximaal toelaatbare gewicht, de rem, het hoepelwiel en zwenkwiel, de duwhandvatten, de beensteunen en het wegzwenken hiervan, het gebruik van de voetplaten, het rugkussen, het zitkussen, de trapdop, de antikiepsteun, handschoenen, het stokkenbakje, spanbanden in de rug en de kuitplaten van een beensteun. Stap voor stap toelichting »

Rolstoel instellen, in- en uitklappen

In deze instructiefilm wordt uitgelegd hoe u de juiste hoogte kunt instellen van de voetplaten of duwhandvatten. Het laat ook zien hoe u een rolstoel het handigste kunt opvouwen of inklappen. Dat kan zowel met een rolstoel met een slappe zitting als met een harde zitting. U kunt zien hoe het wiel van de rolstoel er afgenomen kan worden, waardoor de rolstoel lichter is en makkelijker in de auto meegenomen kan worden. Stap voor stap toelichting »

Zelf rijden met een rolstoel: techniek uitleg

Dit is een instructiefilmpje met uitleg over de techniek van het rijden met een rolstoel: over vooruit en achteruit rijden, draaien en manoeuvreren. En in de stap voor stap uitleg vindt u nog een filmpje uit de praktijk: over het zelfstandig verplaatsen met een rolstoel door aan de hoepels te draaien. Stap voor stap toelichting »

Manoeuvreren met rolstoel; drempels, kleine ruimten, lift

In dit instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe u kunt rijden naar een tafel of naar de keuken; hoe u drempels over kunt gaan (vooruit en achteruit) en hoe u door een deur kunt rijden met een rolstoel, en de deur kunt openen. Ook wordt uitgelegd hoe u een lift het beste in en uit kunt rijden of hoe u in een hele kleine ruimte kunt manoeuvreren. Stap voor stap toelichting »

Rolstoel: opstaan, gaan zitten en overstappen

In dit instructiefilmpje kunt u zien hoe u vanuit uw rolstoel handig kunt overstappen naar een gewone stoel. Ook laat het filmpje zien hoe u moet opstaan uit een rolstoel om met een loophulpmiddel te gaan lopen. Zet altijd de rem op de rolstoel voor u gaat opstaan of gaat zitten, anders rijdt de rolstoel weg en kunt u vallen. Stap voor stap toelichting »

Rolstoel; opritjes, bochten, stoepen.

Het duwen van een rolstoel kan knap lastig zijn. In dit instructiefilmpje wordt daarom uitgelegd hoe u het beste de rolstoel kunt duwen zonder uw rug te zwaar te belasten. Er wordt uitgelegd hoe u de rolstoel kunt sturen en een opritje of de stoep op en af kunt gaan. Ook het nemen van scherpe bochten kan gedaan worden met goede technieken zodat u als “duwer” minder uw rug belast. Stap voor stap toelichting »

Helling met rolstoel

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe uw houding en techniek moet zijn als u een hellingbaan oploopt of afloopt.
Zorg ervoor dat u bij steile hellingen achteruit loopt. U heeft dan meer controle over de rolstoel en het is minder angstig voor diegene die in de rolstoel zit. Stap voor stap toelichting »

Onderhoud rolstoel

In dit  instructiefilmpje wordt verteld hoe u de rolstoel kunt schoonmaken. Het is ook belangrijk dat u regelmatig de remmen controleert. Dit voorkomt valpartijen bij het opstaan. Verder is de bandenspanning heel belangrijk, omdat u dan lichter kunt rijden.   Stap voor stap toelichting »

Informatie

Meer informatie over Rolstoelen in het algemeen, uitgebreide websites, leveranciers etc