Voorlichtings websites over bewegen en verplaatsen

Hoe kunt u in beweging blijven als het lichaam of geest niet meer naar wens meewerken? Hoe kunt u toch op pad als u moeilijk ter been bent? Verantwoord auto blijven rijden als je minder rijvaardig wordt. Of  wat te doen als het fietsen niet meer veilig lukt? Hoe gebruik ik een aangepaste fiets? Wat voor een rolstoelen of scootmobielen zijn er te koop? Hoe komt u aan en taxipas of hoe werkt de valys taxi? Onderstaand een aantal aan te raden websites die u goed informeren hierover.

Blijf veilig mobiel.nl»
Een samenwerkingsverband van landelijke belangenorganisaties

Veiligheid.nl»
VeiligheidNL zet zich in om het aantal ongevallen in Nederland te verlagen. Ze monitoren alle ongevallen in Nederland en ontwikkelen effectieve programma’s om veilig gedrag te stimuleren – daar waar dat nodig is.

Intermobiel.com: toegankelijkheid»
Intermobiel.com is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die minder mobiel zijn of aan huisgebonden en voor de omgeving van deze jongeren. De informatie op deze website is waardevol voor iedereen met een handicap en hun omgeving, ongeacht leeftijd en ziekte. Voor alle ziektes is wel een patiëntenvereniging, maar deze zijn gericht op één ziektebeeld en niet specifiek op de gevolgen, zoals mobiliteitsbeperkingen. Een ziekte hebben is één ding, maar daardoor niet of zelden naar buiten kunnen is toch weer een ander verhaal. Daarom is deze website opgericht. 

 

Toegankelijkheid; drempels en opritten

Hieronder vindt u websites die informatie en hulpmiddelen bieden voor verhogingen en drempels:
leverancier: hellingbanen en drempels»
revahulp drempelset»
drempelhulpkopen.nl»
drempelhulp.nl»

Veilig blijven fietsen

 

aangepaste fiets

Is het fietsen niet meer helemaal veilig, bent u onzeker tijdens het fietsen? Bent u op zoek naar een alternatief? Bekijk dan nog eens de beeldfragmenten hierover uit onze dagelijkse praktijk»

Sites die goede informatie bieden over veilig blijven fietsen:

Hieronder vindt u een overzicht en informatie van leveranciers van (aangepaste) fietsen.

Ook aanpassingen kunnen handig zijn op een fiets!

Aangepaste pedaalarm» Dit pedaal is handig als u moeite heeft om het been rond te kunnen draaien tijdens het fietsen.

Een step

kan een goed alternatief bieden voor het verplaatsen.
Moteped step»  een snorfiets in de vorm van een step en elektrisch aangedreven

 

Rolstoelen

Instructievideo’s rijden met een (uitleen) rolstoel»
Overzicht site van rolstoelen»
Heb jij dat nu ook? Je rolstoel is aan vervanging toe en je weet niet welk merk je moet nemen. Elk merk heeft zo zijn voordelen en nadelen. Maar wat voor de één een nadeel is, is voor de ander juist een positieve eigenschap. Uiteindelijk ben jij zelf ervaringsdeskundige als het gaat om jouw rolstoel. Deze website kan u helpen bij het maken van uw keuze!

Hulpmiddelenwijzer Vilans: rolstoelen»

Hoge prestatie rolstoelen: doubleperformance.nl»
Leverancier gespecialiseerd in high performance rolstoelen en handbikes. Voor de individuele rolstoelgebruiker, 100% op maat gebouwd.
Leuke facebookgroepen met veel informatie;

Wheelchairmafia facebook groep»

Facebook groep Rollers voor dwarlaesie patienten (besloten)»

Facebook groep Scouters: hulpmiddelen en oplossingen om beter te bewegen»

Overzicht lichtgewicht rolstoelen op rollatorshop»
Op deze website staat een mooi overzicht van lichtgewicht rolstoelen. Het gewicht is belangrijk als je een rolstoel in de auto moet tillen. Fijn als deze dan niet te zwaar is.

Autorijden met een beperking

Informatie over autorijden met een beperking

Informatie over autorijden met een beperking vindt u bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid het CBR. U vindt daar de volgende tekst die  belangrijk is bij een aandoening of handicap.
Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op hoe u rijdt? Dan mag u niet altijd de weg op. Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring.
U koopt een Eigen verklaring via het CBR»

Het CBR heeft informatie over rijden en een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties op een rij gezet voor u. In deze folder leest u hoe u met een handicap veilig achter het stuur» kunt.

Hulpmiddelenwijzer Vilans: auto rijden»  Hier kunt u tips vinden over aanpassingen op maat, om veilig en comfortabel auto te kunnen rijden.

Veilig verkeer nederland» Als autorijden vroeg of laat minder makkelijk gaat, zijn er manieren om toch weer met de auto veilig aan het verkeer deel te nemen. Lees verder via deze link.

 

Buurtbus-Regiotaxi-Rolstoelautoverhuur-Wensambulance

Wat zijn de mogelijkheden als u zelf niet meer kunt autorijden?

De regiotaxi

De regiotaxi biedt mogelijkheid van vervoer binnen de regio voor mensen met (en soms ook zonder) beperking. Elke gemeente bepaalt zelf wat ze wel en niet willen vergoeden bij de regiotaxi en onder welke voorwaarden dat moet gebeuren. Vervolgens sluiten regiogemeenten een convenant met een regiotaxi. Veel regeltjes die ze daarbij bedenken gelden voor alle deelnemende gemeenten, maar er zijn ook veel zaken die per gemeente weer kunnen verschillen.  U kunt daarom het beste het WMO-loket in uw eigen gemeente bellen.  WMO loket»

Of informeer bij het regionaal taxibedrijf voor voorwaarden!
Regelhulp info rijksoverheid»

Valys»

Valys is voor vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Voor de korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal of regionaal vervoerssysteem. Maar als u verder van huis wilt, dan is er Valys. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. Voor een bezoek aan familie of vrienden of fijn een dagje op stap met de kleinkinderen. Met Valys krijgt u voor een aantrekkelijk tarief vervoer dat u veilig en comfortabel naar uw bestemming brengt.U heeft nu meer keuzes in het Valys vervoer. Naast het Valys taxivervoer, dat u van deur tot deur brengt, biedt Valys u ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein. Deze Valys treinreis kunt u onder volledige begeleiding maken met Valys Begeleid of, als u zelfstandig wilt reizen, met Valys Vrij.
Er is een beperkt aantal vrije km’s per jaar, daarboven geldt extra kilometerprijs.

 Huren van een rolstoelauto bij de Zonnebloem

Huren van een auto bij de Zonnebloem»

Fantastisch aanbod vanuit de Zonnebloem: de Zonnebloem verhuurt rolstoelauto’s. In deze aangepaste huurauto is plaats voor een scootmobiel of een persoon in een rolstoel. Daarnaast is er (afhankelijk van de grootte van de rolstoel/scootmobiel) nog plaats voor 3 of 4 andere personen. Zo kun je dus gezellig met elkaar op pad. Verspreid over Nederland zijn er verhuurlocaties te vinden. Het doel is om de komende jaren flink uit te breiden. Kijk via het kaartje» welke verhuurlocatie het dichtst bij jou in de buurt is en welk type auto daar wordt verhuurd.

De comfortabele rolstoelauto’s zijn exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. De bediening van de zonnebloemauto is niet aangepast. De bestuurder moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Een Zonnebloemauto kost € 40,- per dag. Hierbij zijn de eerste 100 kilometer inbegrepen. Wil je meer rijden dan kost elke extra kilometer € 0,20. De brandstofkosten zijn exclusief. Je krijgt de auto volgetankt mee en levert de auto weer volgetankt in.

Huur de Zonnebloemauto»

Buurtbus

De buurtbus is regionaal openbaar vervoer en vrij toegankelijk tegen standaard OV-tarieven. Check voor beschikbaarheid via www.buurtbus.net»

Daarnaast is er de mogelijkheid van de boodschappenplusbus. Dit kan worden gebruikt als vervoermiddel om de boodschappen te doen. Ook worden er uitstapjes voor 55-plussers, onder begeleiding georganiseerd. Check beschikbaarheid hiervan via het Ouderenfonds».

Soms worden ook buurtbussen ingezet via het lokale welzijnswerk.

Wens ambulance

Wens ambulance»

Stichting Ambulance Wens Nederland is een groep van 200 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.»

Er zijn in diverse provincies wensambulances actief. Google op wensambulance en uw provincie.

Trein met een functiebeperking
Steffie legt de OV chipkaart uit»

Begeleiding op het station en in de trein»

Bent u minder goed ter been, slechthorend of slechtziend? NS biedt diensten en faciliteiten die helpen bij de treinreis en op het station. Denk aan hellingbanen, een OV-Begeleiderskaart of een OV-chip Plus abonnement. Tijdens uw reis kan reisassistentie u van dienst zijn.

Op deze pagina»  van de NS vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw reis goed voor te bereiden.

Door de veranderingen in de zorg kan er ook iets misgaan. Bijvoorbeeld dat u niet de zorg en ondersteuning krijgt die volgens u nodig is. Gaat er bij u iets mis? Meld uw incident via de incidentmelder, een initiatief van de patientenfederatie Nederland. Hier worden problemen gebundeld en samengebracht en onder de aandacht van verantwoordelijke partijen gebracht, zoals zorgkantoren, gemeenten en de landelijke overheid. Zij kunnen de problemen die onder hun aandacht komen benutten. Bijvoorbeeld door hun beleid waar nodig bij te stellen en organisaties op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Uw melding draagt zo bij aan verbetering van de zorg. Uw melding wordt anoniem verwerkt. Melden van een incident »