Door de veranderingen in de zorg kan er ook iets misgaan. Bijvoorbeeld dat u niet de zorg en ondersteuning krijgt die volgens u nodig is. Gaat er bij u iets mis? Meld uw incident via de incidentmelder, een initiatief van de patientenfederatie Nederland. Hier worden problemen gebundeld en samengebracht en onder de aandacht van verantwoordelijke partijen gebracht, zoals zorgkantoren, gemeenten en de landelijke overheid. Zij kunnen de problemen die onder hun aandacht komen benutten. Bijvoorbeeld door hun beleid waar nodig bij te stellen en organisaties op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Uw melding draagt zo bij aan verbetering van de zorg. Uw melding wordt anoniem verwerkt.

Melden van een incident »

Voorlichtings websites over bewegen en verplaatsen

Bewegen is leven. Hoe kunt u in beweging blijven als het lichaam of geest niet meer meewerkt? Hoe kunt u mee op pad als u moeilijk ter been bent? Verantwoord auto blijven rijden als je minder rijvaardig wordt. Hoe kunt u oefenen om fit te blijven? Hoe blijft u verantwoord bewegen? Wat te doen als het fietsen niet meer veilig lukt? Hoe gebruik ik een aangepaste fiets? Wat voor een rolstoelen of scootmobielen zijn er voor mij om mijzelf goed te kunnen verplaatsen. Hoe moet ik iemand rijden in een rolstoel? Hoe voorkom ik dat ik val en hoe kom ik weer overeind na een val?

Blijf veilig mobiel.nl»

Een samenwerkingsverband van landelijke belangenorganisaties

Veiligheid.nl»

VeiligheidNL zet zich in om het aantal ongevallen in Nederland te verlagen. Ze monitoren alle ongevallen in Nederland en ontwikkelen effectieve programma’s om veilig gedrag te stimuleren – daar waar dat nodig is.

Allestoegankelijk.nl»

De maatschappij is voor veel mensen met een beperking niet voldoende toegankelijk. Deze website is bedoeld voor iedereen die daarmee aan de slag wil. U vindt er folders, tips en andere informatie over aanpassingen in producten en diensten. Zo willen zij een bijdrage leveren aan een toegankelijk Nederland voor iedereen.

Intermobiel.com: toegankelijkheid»

Intermobiel.com is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die minder mobiel zijn of aan huisgebonden en voor de omgeving van deze jongeren. De informatie op deze website is waardevol voor iedereen met een handicap en hun omgeving, ongeacht leeftijd en ziekte. Iedereen is dus welkom op deze site!
Voor alle ziektes is wel een patiëntenvereniging, maar deze zijn gericht op één ziektebeeld en niet specifiek op de gevolgen, zoals mobiliteitsbeperkingen. Een ziekte hebben is één ding, maar daardoor niet of zelden naar buiten kunnen is toch weer een ander verhaal. Daarom hebben we ook Intermobiel opgericht en deze website gebouwd.

 

Melden van een incident»; Via deze link kunt u incidenten melden.

Toegankelijkheid; drempels en opritten

Hieronder vindt u websites die informatie en hulpmiddelen bieden voor verhogingen en drempels:

leverancier: hellingbanen en drempels»

revahulp drempelset»

drempelhulpkopen.nl»

drempelhulp.nl»

hulpmiddelenwijzer: informatie over vervoer»

Fietsen met een beperking

Is het fietsen niet meer helemaal veilig, bent u op zoek naar een alternatief?

Hieronder vindt u een overzicht en informatie van leveranciers van (aangepaste) fietsen, en steps.

Aangepaste fietsen firma van Raam»

24 filmpjes van alle aangepaste fietsen van Raam»

Nijland.com»

Huka.nl»

Aangepaste pedaalarm»: dit pedaal is handig als u moeite heeft om het been rond te kunnen draaien tijdens het fietsen.

Fiets met lage instap Sparta»

Onafhankelijk online platform van elektrische fietsen»

Moteped step»  een snorfiets in de vorm van een step en elektrisch aangedreven

Rolstoelen

 

overzicht site van rolstoelen»

Heb jij dat nu ook? Je rolstoel is aan vervanging toe en je weet niet welk merk je moet nemen. Elk merk heeft zo zijn voordelen en nadelen. Maar wat voor de één een nadeel is, is voor de ander juist een positieve eigenschap. Uiteindelijk ben jij zelf ervaringsdeskundige als het gaat om jouw rolstoel. Deze website kan u helpen bij het maken van uw keuze!

hulpmiddelenwijzer Vilans: rolstoelen»

hoge prestatie rolstoelen: doubleperformance.nl»

Leverancier gespecialiseerd in high performance rolstoelen en handbikes. Voor de individuele rolstoelgebruiker, 100% op maat gebouwd.

Leuke facebookgroepen met veel informatie;

Wheelchairmafia facebook groep»

Facebook groep Rollers voor dwarlaesie patienten (besloten)»

Facebook groep Scouters: hulpmiddelen en oplossingen om beter te bewegen»

 

overzicht lichtgewicht rolstoelen op rollatorshop»

Op deze website staat een mooi overzicht van lichtgewicht rolstoelen. Het gewicht is belangrijk als je een rolstoel in de auto moet tillen. Fijn als deze dan niet te zwaar is.

Autorijden-taxi-rolstoelautoverhuur-wensambulance voor mensen met mobiliteitsbeperking

Informatie over autorijden met een beperking

Informatie over autorijden met een beperking vindt u bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid het CBR. U vindt daar de volgende tekst die  belangrijk is bij een aandoening of handicap.

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op hoe u rijdt? Dan mag u niet altijd de weg op. Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring.

U koopt een Eigen verklaring op Mijn CBR». Via het keuzemenu hieronder leest u welke Eigen verklaring op u van toepassing is en welke stappen daar bij horen.

Lees ook: het vervolg» van uw Eigen verklaring

Rijden met een beperking» het CBR heeft informatie over rijden en een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties op een rij gezet voor u. In deze folder leest u hoe u met een handicap veilig achter het stuur» kunt.
Lees ook: het vervolg» van uw Eigen verklaring

Hulpmiddelenwijzer: auto rijden»

veilig verkeer nederland; voor senioren»

Mogelijkheden als u zelf niet meer kunt autorijden.

Valys»

Valys is voor vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Voor de korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal of regionaal vervoerssysteem. Maar als u verder van huis wilt, dan is er Valys. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. Voor een bezoek aan familie of vrienden of fijn een dagje op stap met de kleinkinderen. Met Valys krijgt u voor een aantrekkelijk tarief vervoer dat u veilig en comfortabel naar uw bestemming brengt.U heeft nu meer keuzes in het Valys vervoer. Naast het Valys taxivervoer, dat u van deur tot deur brengt, biedt Valys u ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein. Deze Valys treinreis kunt u onder volledige begeleiding maken met Valys Begeleid of, als u zelfstandig wilt reizen, met Valys Vrij.

collectief vervoer; informatie van Vilans»

Collectief vervoer is een vorm van openbaar vervoer bedoeld voor mensen met beperkingen. Mensen die gebruik maken van collectief vervoer worden vervoerd van deur tot deur of van deur tot een halte, bijvoorbeeld het station. Het is bedoeld voor reizen binnen de gemeente en/of regio waar iemand woont. Voor reizen buiten de regio kan mogelijk gebruik worden gemaakt van Valys. Voor collectief vervoer worden minibusjes, taxi’s of  rolstoelbusjes ingezet. Klanten bestellen het vervoer zelf, maximaal één uur voordat hij/zij wil vertrekken. Verder bieden sommige gemeenten het collectief vervoer ook aan voor mensen zonder indicatie, deze moeten dan meer betalen. Google voor collectief vervoer op regio taxi in uw gemeente. U kunt navraag doen bij het WMO loket van uw gemeente. WMO loket»

Huren van een rolstoelauto bij de Zonnebloem

Huren van een auto bij de Zonnebloem»

Fantastisch aanbod vanuit de Zonnebloem: de Zonnebloem verhuurt rolstoelauto’s. In deze aangepaste huurauto is plaats voor een scootmobiel of een persoon in een rolstoel. Daarnaast is er (afhankelijk van de grootte van de rolstoel/scootmobiel) nog plaats voor 3 of 4 andere personen. Zo kun je dus gezellig met elkaar op pad. Verspreid over Nederland zijn er verhuurlocaties te vinden. Het doel is om de komende jaren flink uit te breiden. Kijk via het kaartje» welke verhuurlocatie het dichtst bij jou in de buurt is en welk type auto daar wordt verhuurd.

De comfortabele rolstoelauto’s zijn exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. De bediening van de zonnebloemauto is niet aangepast. De bestuurder moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Een Zonnebloemauto kost € 40,- per dag. Hierbij zijn de eerste 100 kilometer inbegrepen. Wil je meer rijden dan kost elke extra kilometer € 0,20. De brandstofkosten zijn exclusief. Je krijgt de auto volgetankt mee en levert de auto weer volgetankt in.

Huur de Zonnebloemauto»

Wens ambulance

Wens ambulance»

Stichting Ambulance Wens Nederland is een groep van 200 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.»

Er zijn in diverse provincies wensambulances actief. Google op wensambulance en uw provincie.

Trein met een functiebeperking

Steffie legt de OV chipkaart uit»

Begeleiding op het station en in de trein»

Bent u minder goed ter been, slechthorend of slechtziend? NS biedt diensten en faciliteiten die helpen bij de treinreis en op het station. Denk aan hellingbanen, een OV-Begeleiderskaart of een OV-chip Plus abonnement. Tijdens uw reis kan reisassistentie u van dienst zijn.

Op deze pagina»  van de NS vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw reis goed voor te bereiden.