Bedbeugels; gebruikers delen met u hun ervaring

Hoe doe je dat uit bed komen met rugklachten, krachtverlies of stijfheid?

Uit bed komen bij lichamelijke zwakte, rugklachten of stijfheid kan een moeizame opgave zijn.
De bedbeugel biedt heel veel mensen zelfredzaamheid bij het bewegen in en rond het bed. Het hulpmiddel kan dan ook een enorme verlichting betekenen voor de mantelzorger, die anders vaak gedwongen wordt te helpen bij het uit bed komen of bij de verplaatsingen op bed. Omdat de bedden in de regel laag zijn, is het helpen voor een mantelzorger erg belastend voor de rug en armen. Dan kan een mantelzorger zelf ook een patiënt worden. Dit hulpmiddel is zowel voor de patiënt als de mantelzorger een geweldige uitkomst.
De bedbeugel biedt steun bij het opstaan en gaan zitten, en bij de overstap naar een rolstoel, trippelstoel of postoel. Ook een ideaal hulpmiddel om makkelijker te kunnen verplaatsen op bed of om makkelijker op de zij te kunnen rollen. Bij rugklachten is het aan te bevelen, om als dat lukt eerst op de zij te draaien en dan omhoog te komen. Deze extra ondersteuning bij het omdraaien en bij het omhoog komen kan dan een oplossing bieden. De pijn wordt minder gevoeld en het kan net het verschil betekenen of je jezelf kunt redden om te verplaatsen in en rond het bed.

Ziekte van Parkinson of andere neurologische aandoeningen:

Bij de ziekte van Parkinson wordt het door toenemende stijfheid ook vaak erg lastig om te draaien op de zijde. Een dergelijke bedbeugel  biedt dan uitkomst. Het voordeel van een bedbeugel is dat je wel gewoon op de rand van het bed kunt gaan zitten. Dit kan niet bij een hooglaag-bed  als er een compleet bedhek omhoog staat. Een nadeel kan zijn dat de bedbeugel in de weg zit als iemand verzorgd moet worden op bed. De oplossing kan dan een wegklapbaar bedrek zijn. Er zijn ook hoog-laagbedden met een wegklapbare bedrand in twee delen.

Soorten beugels:

De beugels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ze zijn enkel, of dubbel. De beugel ligt onder het matras, en kun je dus ook gebruiken bij een boxspring matras. Sommige beugels kun je in hoogte of  breedte instellen. Er zijn veel websites te vinden waar bedbeugels worden aangeboden. Let even goed op, want de prijzen kunnen soms flink verschillen.
Er zijn ook elektrische beugels om uit bed te kunnen komen. Elektrische bedbeugel Betty United Care»

Vergoeding?

Bedbeugels zitten in het uitleenpakket. Via  thuiszorgwinkels» kunt u de bedbeugel in bruikleen krijgen voor maximaal 6 maanden.
Ook handig is het bestelplatform van Duxxie.nl. U kunt hier online een bestelling doen, een leverancier kiezen en krijgt een snelle levering aan huis met track & trace van het tijdstip.
Daarna is evt. vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk. U kunt een bedbeugel ook zelf aanschaffen. De prijzen variëren van 30 euro tot 200 euro.

Hulpmiddelen vinden en advies?

Op onze website hebben we informatie geselecteerd, u kunt daar even grasduinen om handige hulpmiddelen te vinden; geselecteerde informatie over hulpmiddelen» Ergotherapeuten kunnen u adviseren over inzet van hulpmiddelen en het gebruik ervan en met fysiotherapeuten kunt u trainen om eruit te blijven halen wat erin zit! Want als het lukt is bewegen zonder beugel, en op eigen kracht natuurlijk nog beter! Vindt een therapeut in de buurt» 

 


Volgt u ook onze praktijkverhalen? Abonneer u op het YouTube kanaal»  of op de nieuwsbrief» en krijg bericht over een nieuw beeldverhaal: beeldfragmenten uit de dagelijkse praktijk»

Het zelfstandig uitvoeren van zorghandelingen is altijd op eigen risico! Dit zijn beeldfragmenten uit een dagelijkse praktijk. Uit deze beeldinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. Volg altijd gebruiksaanwijzingen van de producten of van leveranciers en consulteer waar nodig een zorgprofessional.

©2021 S@men Beter Thuis