Verplaatsen met een gebroken enkel

Piet, fervent fietser, kwam onverwacht ten val. Hij kon niet meer opstaan en in het ziekenhuis werd een gebroken enkel geconstateerd. Een forse fractuur (=breuk). Hij mag de enkel 6 weken niet belasten. Piet leert met elleboogkrukken onbelast lopen: lopen met elleboogkrukken, hoe doe je dat?». Maar tijdens het hinken met elleboogkrukken is het best lastig om je evenwicht te bewaren en je kunt lastig iets meenemen. En ze vallen om.
Piet deelt in deze video zijn tips om te verplaatsen met een bureaustoel.
*Tip van ons: gebruik liever een bureaustoel met rem: trippelstoel»
  Dit is veiliger. Er is ook een officieel loophulpmiddel ter vervanging van de bureaustoel. Deze heet de KneeRover».



Nog een tip van Samen Beter Thuis: een rollator» biedt thuis tijdens handelingen meer steun dan elleboogkrukken, je kunt er even op gaan zitten en je kunt iets meenemen. Wel opletten dat je goed tussen de wielen hinkt, en dit zonodig oefent met een fysiotherapeut.
Een looprek» geeft ook stevige steun, maar moet je toch even verzetten. Hiervoor moet je dus even los kunnen staan. Daarbij kun je niets meenemen. Voor een korte overstap van bed naar (rol)stoel op de bovenetage is het looprek wel heel geschikt vanwege de stevige steun (rolt niet weg).

Hoe kom je hinkend de trap op en af met elleboogkrukken?

Dit is vooral een probleem als je net uit het ziekenhuis komt en nog niet fit genoeg bent, of als je sowieso wankel bent op de been of als je erg veel pijn hebt.
Piet laat twee methodes zien hoe hij veilig de trap op en af kan komen.
De methode met de billen de trap op en af, zal voor veel minder mobiele mensen niet geschikt zijn en alleen gedaan moeten worden als men dit kan of heeft geoefend heeft met een fysiotherapeut. Een alternatieve oplossing is om het bed (tijdelijk) op de benedenetage te plaatsen, en jezelf te wassen in de keuken.