Klapvoet brace, Foot-up: weer veilig lopen.
Ondersteuning bij verzwakte voetheffers spier en klapvoet

Klapvoet brace:

Monica kon ten gevolge een klapvoet ontstaan bij MS moeilijk lopen. Een klapvoet hulpmiddel die zij aanschafte bood ondersteuning bij het heffen van haar voet. Een zogenaamde klapvoet brace, Foot-up of ook wel lichtgewicht voetorthese genoemd. Dankzij dit hulpmiddel kon ze zelfstandig lopen met de rollator. De brace is licht van gewicht, en kan met enige oefening en handigheid zelf worden omgedaan.

Wanneer gebruik je een klapvoet brace?

De brace kan ingezet worden bij mensen die een verlamming van de voet hebben, ook wel klapvoet of voetheffersparese genoemd. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen na een hernia of door een neurologische aandoening als een beroerte of bij MS. Door de extra ondersteuning bij het heffen van de voet wordt de kans op struikelen en vallen verminderd en wordt het lopen veiliger.

Accessoires:

Monica heeft een extra accessoire erbij gekocht: de Boxia Calf Support. Dit is een extra band om de kuit, verbonden via de scheenbeen met de enkel en voet, zodat de voet dankzij deze hefboom nog beter omhoog wordt gehouden.

Soorten

Er zijn diverse merken foot ups op de markt. Meestal zijn er meerdere maten leverbaar. Haar brace wordt geleverd in drie maten. De omtrek wordt hiervoor gemeten op het smalste deel van de enkel. Kijk voor meer informatie op de website van de leveranciers van deze #foot ups. Als een klapvoet brace ofwel foot-up niet voldoet, vraag dan advies bij een orthopedisch instrumentmaker of advies aan een revalidatiearts. Dan is een andere enkelvoetorthese misschien een optie.

Vergoeding

Voor vergoeding van de brace kun u het beste informeren bij uw orthopedisch instrumentmaker, leverancier of bij uw zorgverzekeraar. Meer info of oefeningen? https://youtu.be/7s3C3tYuDmIhttps://youtu.be/UCJVcWQrruYhttps://youtu.be/d6QdImSgiP0https://youtu.be/Xcg8zKFnOAUhttps://youtu.be/SJY4JszCQ3w