Medicijndoosje openmaken als oudere?

Graag wil ik deze beeldfragmenten uit onze dagelijkse praktijk van Beter Thuis fysiotherapie & ergotherapie in Oss met u delen. Als geriatriefysiotherapeut oefen ik wekelijks met Mw. Hopman. Zij is het ultieme voorbeeld van een oudere die streeft naar eigen regie. Een dame vol levenservaring en doorzettingsvermogen. Eén van haar problemen is het verminderen van de kracht op haar oude dag en het beven van haar hand. Vandaag gaat de deurbel en krijgt mevrouw haar medicijnen aan huis geleverd door de apotheek. Prima geregeld dus voor ouderen om de eigen regie te kunnen behouden! Maar ….dan komt de uitdaging. Hoe krijg je het medicijndoosje open? De filmpjes laten u zien hoe zij dankzij haar doorzettingsvermogen tóch weet te slagen.  Een uitdaging voor de ontwikkelaar van verpakkingsmaterialen om hier iets mee te gaan doen?  Eigen regie en zelfredzaamheid; hoe kun je je medicijnen gemakkelijk blijven gebruiken? Medicatietrouw bevorderen?

Soms liggen oplossingen daar waar je ze mogelijk niet verwacht; verbeteren van het openen van het doosje of de strip….

Medijnrol of baxter

Gelukkig zijn er veel mooie goede nieuwe ontwikkelingen als medicijnrollen, met daardoor minder kans op fouten. Vooral fijn als het geheugen wat minder wordt! Ook bij deze rollen is veelal toch de schaar nodig….

Open maken van pillenstrippen, een uitdaging!

En deze mevrouw laat zien dat ook de pillen uit de pillenstrip niet altijd handig eruit te halen zijn…..

 

Ook een doosje met een draaiknop die goed beveiligd is, is een uitdaging!

 

Dit instructiefilmpje laat zien hoe een medicijnrol gebruikt kan worden. Een medicijnrol is handig als u veel medicijnen moet gebruiken en als u het overzicht dreigt kwijt te raken. Uw apotheker kan u meer informatie geven over de medicijnrol.

 

Kijk voor meer informatie over gebruik van medicijn op de video’s van de apotheek: informatie over medicijnen en gebruik>>

*Dit beeldverhaal is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de gemeente Haaren NB


Volgt u ook onze praktijkverhalen? Abonneer u op het YouTube kanaal>>  of op de nieuwsbrief>> en krijg bericht over een nieuw beeldverhaal: beeldfragmenten uit de dagelijkse praktijk>>

Het zelfstandig uitvoeren van zorghandelingen is altijd op eigen risico! Dit zijn beeldfragmenten uit een dagelijkse praktijk. Uit deze beeldinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. Volg altijd gebruiksaanwijzingen van de producten of van leveranciers en consulteer waar nodig een zorgprofessional.

©2017 S@men Beter Thuis