Sok of kous aantrekken met een hulpmiddel

Een sok aantrekhulpmiddel kan een groot verschil maken.
Dat kunnen we in de leuke filmpjes zien die gemaakt zijn tijdens onze dagelijkse praktijkwerkzaamheden. Mevrouw M. kreeg ik voor de fysiotherapie verwezen omdat ze veel pijnklachten had in haar rug na een val van de stoel waar ze op was geklommen om de klok gelijk te zetten. ( vallen voorkomen; hoe doe je dat?>> ) Haar rug was altijd al een zwakke plek geweest. Het helpen bij het aandoen van de kniebandage of van de kousen van haar man is voor haar rug een hele belasting. Haar man wil het graag zelf doen, maar “zijn armen zijn te kort”. Hij kan niet meer bij zijn voeten komen. Er bestaan veel verschillende hulpmiddelen om kousen aan te trekken. Toevallig had ik een sokaantrek hulpmiddel in de auto liggen. Dit hulpmiddel helpt om kousen en sokken aan te trekken zonder dat u hoeft te bukken. Eerst even voorgedaan: de sok trek je over de aantrekker heen tot de teen van de sok het uiteinde raakt. Vervolgens trek je de rest van de sok omhoog over de aantrekker en steek je de voet in de sok. Door de nylon binnenkant glijdt de voet makkelijk naar binnen. Het badstof aan de buitenkant voorkomt dat de sok wegglijdt. Met de banden trek je het aantrekhulpmiddel over de voet, zonder dat je diep hoeft te bukken. Ik liet het hulpmiddel een weekje liggen bij het echtpaar om uit te proberen: en dit is het resultaat. Mijnheer ontdekt dat hij zelfs zijn kniebandage ermee kan aantrekken! Ook de kousen trekt hij nu zelfstandig aan en demonstreert het even in dit filmpje. Het is wel even doorzetten en handigheid krijgen. Kleine hulpmiddelen maken vaak een groot verschil in zorgkosten: minder rugklachten van mevrouw, hierdoor minder therapie nodig en geen thuiszorg nodig om dhr. te helpen om de kousen aan te kunnen trekken. En nog belangrijker: jezelf kunnen redden zonder hulp van een ander. Eigen regie en zelfstandig blijven.

Dit hulpmiddel is ook een uitkomst als u een operatie heeft gehad aan uw heup zoals bij een totale heupprothese, of als u een stijve heup heeft. Met name kracht zetten om een kous aan te trekken of diep bukken kan een risicovolle handeling zijn na een operatie. Een mooie tijdelijk oplossing. . ook bij rugproblemen of bij beperkingen aan de handen. Er zijn veel aantrekhulpmiddelen op de markt ook voor elastische kousen.

Meer informatie over het kopen van hulpmiddelen vindt u in de informatie kolom op onze website, of door te klikken op deze link: hulpmiddelen kopen>>.

Kijk op deze link voor ander instructie filmpje voor het aantrekken van elastische kousen>> of steunkousen met een hulpmiddel.


Volgt u ook onze praktijkverhalen? Abonneer u op het YouTube kanaal>>  of op de nieuwsbrief>> en krijg bericht over een nieuw beeldverhaal: beeldfragmenten uit de dagelijkse praktijk>>

Het zelfstandig uitvoeren van zorghandelingen is altijd op eigen risico! Dit zijn beeldfragmenten uit een dagelijkse praktijk. Uit deze beeldinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. Volg altijd gebruiksaanwijzingen van de producten of van leveranciers en consulteer waar nodig een zorgprofessional.

©2017 S@men Beter Thuis