Goede manier van dagelijks trainen? Traplopen!

Kies alleen voor een traplift als het echt niet anders kan. Waarom? Dagelijks 3 keer traplopen staat gelijk aan 1 uur fitness per week (voor ouderen). Ga je op een dag vaker met de trap, dan is het ook goed voor je gewicht, cholesterol en bloedsuiker. Ook als je niet snel de trap op kunt lopen, vergt het toch nog twee keer zoveel energie dan wandelen op normaal tempo. Traplopen is ook intensiever dan bijvoorbeeld joggen, in de helft van de tijd verbrand je namelijk hetzelfde aantal calorieën.
– Vetverbranding: ruim 280 kcal per 30 minuten
– Conditie zal snel toenemen bij traplopen

Wie de trap oploopt belast z’n lichaam met een intensieve combinatie van cardio- (hart)  en krachttraining. Met traplopen werkt u dus aan de conditie van uw spieren, botten, hart, longen en bloedvaten. Met een goede conditie stijgt ook het zelfherstellend vermogen van uw lichaam na een operatie of ziekte.

Dit komische filmpje van mr. Bean laat zien dat ouderen ook recht hebben op de trap…maar dat het soms niet meevalt om het traplopen dan vol te houden.  Maak het filmpje groter door rechtsonder in de hoek op de pijltjes te klikken. Lees meer  op: Waarom is traplopen gezond?>>

Er gebeuren veel ongelukken bij de trap. Ook vaak met slechte afloop. Zo kwamen  268 mensen om het leven in 2015 door een val van een trap. 8000 mensen bezoeken jaarlijks de spoedeisende hulp na een val van een trap. Hoe blijf je dan toch veilig traplopen? De trap assistent of Assistep is net als de halve traptrede, een hulpmiddel voor als u zich onstabiel voelt bij het traplopen en nog niet toe bent aan een traplift. Zo kunt u toch veilig en effectief blijven lopen. Zorg natuurlijk ook altijd voor een hele goede verlichting op de trap!

Op onze website Samen Beter Thuis staan ook veel goede instructies over het voorkomen van vallen: Vallen en voorkomen>>

Op onze website Samen Beter Thuis staan ook veel goede instructies over het voorkomen van vallen: Vallen en voorkomen>>

Hoe ga je de trap op en af als er geen trapleuning is?

Mijnheer Strep zijn vrouw kreeg een traplift omdat ze echt de trap niet meer verantwoord op kon komen door pijnklachten in haar benen en conditieverlies door hartklachten. Maar meneer Strep wilde graag zijn conditie blijven trainen en nog wel de trap op en af kunnen lopen. Omdat er geen trapleuning meer is door de traplift heeft hij bedacht dat handgrepen een goed alternatief zouden kunnen zijn. Klik op het filmpje en u kunt zien hoe hij het oploste:
 

Hoe krijg je spullen de trap op als je moeilijk ter been bent?

Wil je zien hoe dhr. Strep de was meeneemt op de traplift? Kijk dan naar dit filmpje. Als je slecht ter been bent en je iets mee moet nemen de trap op, of de trap af, kan dat een heel probleem zijn als je alleen woont. Na een heup- of knieoperatie zitten mensen ook vaak met dat probleem als de trap op moeten met elleboogkrukken>>. Een handige truc die ik in de praktijk vaak zie is dat mensen een tasje om de nek heen doen, die natuurlijk niet in de weg moet zitten. Neem niet teveel mee! Er zijn ook mensen die de spullen zoals de was gewoon vast naar beneden gooien in een tasje. Ook handig als je het niet zelf hoeft te doen en iemand anders kan vragen.

De trap op met halve treden:

Het kan zijn dat het traplopen niet lukt omdat de trede te hoog is. Dan is een trap met halve treden een fantastische oplossing zoals deze filmpjes laten zien. Er is met een halve trede minder belasting van de gewrichten en een halve traptrede vergt minder kracht. Zelfs met stijve gewrichten kun je toch nog de trap op . Een inventieve oplossing die zeker bijdraagt tot behoud van zelfredzaamheid en behoud van kracht en conditie!

Lees ook 10 waardevolle adviezen over het trapliften>>

Nieuwe traplift; hoe doe je dat?

Mw. Zwart heeft twee weken geleden een nieuwe traplift gekregen. Een echte oplossing voor haar, omdat het traplopen echt niet meer veilig lukte en het erg pijnlijk werd. Het is uiteraard wel even

traplift doorgang

Traplift en doorgang

wennen het gebruik van de lift. In de praktijk lezen de mensen niet veel gebruiksaanwijzingen door en leren proefondervindelijk door te doen. Daarom is instructie van de leverancier bij levering van het product ook zo belangrijk. Zo komen we er in dit filmpje al doende achter dat er nog sleuteltjes bij horen te zijn, die inderdaad bij de niet gelezen gebruiksaanwijzing zaten. Het is wel even wennen voor de andere trapgebruikers dat er geen trapleuning meer zit, en dat er vaak erg weinig ruimte overblijft om langs de traplift de trap op te lopen voor de medebewoners van het huis of voor de zorg.  Dat is wel een belangrijk aandachtspunt bij aanschaf van een traplift!

Ook goed om een alarmbel of telefoon mee te nemen op de lift. Het komt namelijk wel eens voor dat een traplift hapert. Dan bent u blij dat u iemand kunt bereiken. Let ook op met lange kleding. Een dame die wij spraken had een lang vest aan dat in het tandrad kwam van de traplift. Dat werd haar bijna fataal.

Mw. Zwart deelt graag de beelden met u ter lering:

Draaibeugels en trapleuningen

Een trapleuning aan beide zijden van de trap maakt het traplopen een stuk veiliger als de kracht in de benen minder wordt. Zorg voor een goede grip. Andere tips:

  • Voorkom dat er losse spullen op de trap staan waarover u zou kunnen struikelen.
  • Zorg ervoor dat u de randen van de traptreden goed kunt zien, geef ze eventueel een andere kleur.
  • Zorg voor vastliggende vloerbedekking op de traptreden of gebruik anti-slipmateriaal.
  • Draag goede, stevige schoenen als u op de trap loopt.
  • Zorg voor voldoende licht bij de trap: plaats de lampen zo dat u niet in uw eigen schaduw loopt.
    Het kan handig zijn om lampen te gebruiken die automatisch aangaan als u bij de trap komt.
  • Zorg ervoor dat er geen dingen in het trapgat hangen, zoals de was. Als u moet bukken of uitwijken tijdens het traplopen, valt u sneller.

Er zijn ook draaibeugels te krijgen die meedraaien met de trap. Eenvoudig te monteren.

 

Wat is een traplift en waar kan ik een traplift kopen?

Een traplift is een soort stoel met een motortje waarmee u de trap op en af kunt. De stoel zit vast aan een speciale rail die langs de trap omhoogloopt. Een traplift die wordt vergoed door de gemeente vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), is voor mensen die hun slaapkamer en/of badkamer niet meer kunnen bereiken omdat traplopen niet meer (veilig) gaat. Dit kan zijn door bijvoorbeeld conditieverlies, of pijnklachten of gebrek aan kracht

Voor meer informatie over trapliften:

Online, maar ook in kranten en tijdschriften voor ouderen kunt u veel informatie vinden van leveranciers van trapliften, zoals Handicare», Otolift»Stannahtrapliften» en Thyssenkrupp»,  Acorn trapliften» .   

De gemeente kan een traplift vergoeden vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning. Lees meer over de werkwijze Wmo »»
U betaalt een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Lees meer over de eigen bijdrage>>
U krijgt een traplift in de regel in bruikleen van de leverancier van de gemeente. De traplift blijft dan eigendom van de gemeente. De gemeente betaalt voor onderhoud, reparaties en verzekering. De leverancier zorgt er voor dat u een traplift krijgt die goed past bij uw situatie.
Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag waarmee u het hulpmiddel zelf inkoopt bij een aanbieder die u zelf uitkiest. Aan het krijgen van een PGB zijn voorwaarden verbonden. Informeer bij uw eigen gemeentelijk WMO-loket wat de mogelijkheden zijn. Wilt u graag een PGB voor een hulpmiddel?  Dan moet het hulpmiddel dat u koopt voldoen aan een eisenpakket. U moet daarvoor in de regel zelf één of meer gespecificeerde offertes aanleveren die passen bij die eisen. Een PGB geeft vrijheid om de ondersteuning op uw eigen manier te organiseren. Daarvoor gelden dus wel regels. Kiezen voor een PGB betekent ook dat u zelf verantwoordelijk bent voor alle zaken die daarbij horen. Lees meer over PGB op Per Saldo»

Uw traplift is kapot, wat nu?

Normaal gesproken krijgt de traplift in de regel een servicebeurt. Maar natuurlijk kan er toch onverwacht iets kapot gaan. Daarom is het verstandig een telefoon of alarmknop te hebben als u gebruik maakt van een traplift. Bel voor reparaties en schade rechtstreeks met de leverancier van de traplift. Schrijf het nummer op in uw telefoonboekje of sla het op in uw telefoon. Bijna altijd zit er ook een sticker op de traplift met het telefoonnummer van de leverancier en wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd met een servicebeurt.


Volgt u ook onze praktijkverhalen? Abonneer u op het YouTube kanaal>>  of op de nieuwsbrief>> en krijg bericht over een nieuw beeldverhaal: beeldfragmenten uit de dagelijkse praktijk>>

Het zelfstandig uitvoeren van zorghandelingen is altijd op eigen risico! Dit zijn beeldfragmenten uit een dagelijkse praktijk. Uit deze beeldinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. Volg altijd gebruiksaanwijzingen van de producten of van leveranciers en consulteer waar nodig een zorgprofessional.

©2017 S@men Beter Thuis