Veilig blijven fietsen; hoe doe je dat? Beelden uit de dagelijkse praktijk….

In onze dagelijkse praktijk (Beter Thuis fysiotherapie & ergotherapie») krijgen wij veel vragen over veilig blijven bewegen in het verkeer. Hoe doe je dat? Als je door een operatie of door een aandoening ineens beperkt wordt. Of als je moeite krijgt met je evenwicht. Hoe blijf je veilig lopen, maar ook: hoe blijf je veilig fietsen? Hoe stap je nog veilig op en af?  Er zijn ieder jaar meer fietsslachtoffers met ernstig letsel die moeten worden behandeld op de spoedeisende afdeling van de eerste hulp van het ziekenhuis. Daarom delen wij hieronder graag  met drie beeldfragmenten uit onze dagelijkse praktijk onze ervaring over veilig blijven fietsen. Bij minder balans is het heel belangrijk, dat beide voeten plat op de grond gezet kunnen worden als u moet stoppen, zodat u op het zadel kunt blijven zitten. Kijk ook op de Doortrappen.nl voor (voorbereidende) fiets fit oefeningen». En lees
Aandachtspunten en tips bij het leren fietsen»
Klik op het rode driehoekje om het filmpje te starten.

Veilig blijven fietsen als op- en afstappen moeilijk wordt?

Dhr. Dekkers wilde graag blijven fietsen. Maar wel veilig. Om valpartijen te voorkomen moest hij stoppen met het fietsen op zijn elektrische fiets. Op- en afstappen bij stoplichten lukte niet meer goed en hij werd onzeker en bang dat hij zou gaan vallen.  Hij wisselde zijn fiets in voor een scootmobiel. Maar hij miste het in beweging blijven met zijn fiets. Lopen is erg moeilijk vanwege zijn pijnlijke voeten. Zijn toch al beperkte conditie ging snel achteruit. Dit beeldfragment laat zien hoe hij met fysiotherapie weer op gang werd geholpen. Hij schafte zelf deze aangepaste fiets (via marktplaats) aan en oefende flink. Zijn fietsgeheugen liet hem niet in de steek. Binnen 3 weken was hij weer  veilig “op de fiets”. Met deze fiets kan hij blijven zitten als hij moet stoppen. Doordat hij niet meer hoeft op- en af te stappen is het fietsen weer voldoende veilig om aan het verkeer deel te kunnen nemen. Hij geniet volop dat hij weer pijnvrij kan bewegen! Hij voelt zich fitter en krijgt weer een betere balans , meer kracht en conditie!

Inmiddels is de Balance fiets van de firma van Raam vernieuwd. U kunt dat zien in onderstaande video.

Toch weer op de fiets na een valpartij?

Mw. Raay moest na een valpartij tot haar grote verdriet stoppen met fietsen. Dat is lastig voor haar omdat ze graag op bezoek wil bij haar man in het verpleeghuis. Naar het verpleeghuis lopen is te ver voor haar. Een taxi ziet ze niet zitten. Dat is zo’n gedoe.  Ze meldt zich bij onze praktijk. Haar balans is onvoldoende om veilig op- en af te stappen in het drukke verkeer. Ze is bereid om een andere manier van fietsen te leren. We oefenen op een fiets waarbij mw. op het zadel kan blijven zitten als ze moet stoppen. De fiets heeft ook een lage instap.  Dit biedt de mogelijkheid om toch veilig te kunnen blijven deelnemen aan het verkeer. Ze probeert diverse fietsen uit en oefent veel zelf op een rustige weg. Zo bouwt ze haar conditie, kracht en balans weer op en krijg ze weer zelfvertrouwen om veilig te kunnen fietsen.  Een dergelijke fiets is iets minder comfortabel qua fietshouding, maar uiteindelijk kan ze er wel zonder angst weer zelfstandig op uit! Ze kan nu haar man in het verpleeghuis bezoeken op de fiets en een boodschapje meenemen in de fietstas op de terugweg. En niet te vergeten; weer eens lekker de polder in fietsen voor de ontspanning!

Ook met dementie; veilig blijven fietsen.

In dit beeldfragment uit onze dagelijkse praktijk laten we zien hoe onze cliënt met beginnende dementie en knieklachten, dankzij een aangepaste fiets veilig kon blijven fietsen. Zijn grote passie was een ijsje halen bij ijssalon Venetia. Door een valpartij over zijn hond, liep hij helaas een knieletsel op. Hierdoor was het fietsen op zijn gewone fiets onmogelijk en kon hij niet meer naar zijn stamlokaal; de ijssalon.  Ze misten hem daar erg! Hij was een mooi voorbeeld van onze toekomstige participatiesamenleving. De ijssalon medewerkers kenden hem, hielden hem een beetje in de gaten en hielpen hem met het betalen. Gelukkig kon hij dankzij training met een aangepaste fiets met lage instap en aangepast frame, weer zijn oude gewoonte oppakken. Met deze fiets kon hij met beide voeten op de grond zonder van het zadel af te gaan en toch met een optimaal gestrekt been fietsen. Dankzij de elektrische trapondersteuning kon ook zijn geblesseerde knie de fietstocht weer aan. Lekker zingend weer op de fiets, liefst met een duet. Op naar de ijssalon!