Wanneer moet u elleboogkrukken gebruiken?
In dit instructiefilmpje wordt uitgelegd waar u allemaal mee te maken kunt krijgen als u met elleboogkrukken moet gaan lopen. Deze krukken worden ingezet om benen of een been te ontlasten, bijvoorbeeld na een operatie of bij pijnklachten. De kruk wordt ook gebruikt bij een verminderd evenwichts- en uithoudingsvermogen. (de totale duur van deze instructiefilm is ca 16 min.)
Soorten loopkrukken
Deze instructiefilm laat zien hoe en waarom u kunt kiezen voor een bepaald soort kruk. Er wordt uitleg gegeven over manchetten, doppen, krukken, onderarmschalen en okselkrukken. Stap voor stap toelichting »
De juiste hoogte van de kruk instellen.
Als een kruk te lang of te kort is, leidt dat tot scheeflopen en dat kan weer pijnklachten geven aan rug, schouders en nek. Daarom is het van belang een goede hoogte in te stellen. Krukken kunnen op 2 plaatsen worden versteld: bij de poot en bij de manchet. Stap voor stap toelichting »
Traplopen met krukken: op en af
As u met krukken loopt, is de trap op en af lopen of een stoepje op en af gaan even wennen . Zorg er in alle gevallen voor dat de kruk stevig op de traptreden staat en ver van de rand van de trap af om te voorkomen dat de kruk wegschiet. Bij traplopen loopt u aan de kant waar een stevige trapleuning zit. Zorg ervoor dat u de kruk steeds in het midden van de trede zet .Stap voor stap toelichting »
Met elleboogkrukken een trap op
Als u geopereerd bent aan een been, staat u als patiënt en mantelzorger ineens voor het feit dat u moeilijk de trap op en af kunt komen. Krukken of een wandelstok bieden dan de nodige steun. Kijk voor meer informatie in het filmpje hoe u het beste de trap op kunt lopen. Stap voor stap toelichting »
Met elleboog krukken een trap af
Voor het aflopen van de trap kunt u kiezen uit achteruit lopen of voorwaarts lopen. Als u achteruit loopt, kunt u zich steviger aan de trapleuning vasthouden. Bij het voorwaarts lopen kijkt u meer in de diepte en dat kan eng zijn. Bij het voorwaarts lopen is het wel makkelijker om te zien waar u naar toe loopt. Stap voor stap toelichting »
Lopen met krukken zonder steun op het been
Na een operatie of blessure van het been kan het zijn dat u niet mag steunen op het been. We noemen dit onbelast lopen. Hoe doet u dat zonder op het been te steunen, lopen met elleboogkrukken ?
U zet de elleboogkrukken naar voren en “springt/hinkt” als het ware tussen de krukken. Zet de krukken zo wijdt uit elkaar dat u er goed tussen kunt springen. Houd de ellebogen bij het lichaam en draai de handen niet naar binnen. Stap voor stap toelichting »
Lopen met krukken met lichte steun (half belast)
Als u op een voet of been al een klein beetje mag steunen, noemen we dit half belast lopen met krukken. Bij half belast lopen mag u alweer iets meer steunen op het aangedane been, maar nog wel met ondersteuning van twee elleboogkrukken. Stap voor stap toelichting »
Lopen met krukken met steun op de benen (belast)
Als u mag steunen op de benen noemen we dat belast lopen. Als de benen of voeten alleen nog wat lichte ondersteuning nodig hebben, lopen de krukken als het ware mee met de benen. De rechter kruk gaat naar voren met het linker been en de linker kruk gaat mee met het rechter been. De armen maken dan een normale “slingerbeweging” zoals bij het lopen zonder krukken. Stap voor stap toelichting »
Gaan zitten en opstaan met krukken
Heeft u krukken met een manchet, dan draait u bij de stoel beide handen iets naar binnen, laat de stokken los en u zoekt met beide handen de stoelleuningen. Ga dan rustig zitten. Met een open manchet is het net weer wat anders. Stap voor stap toelichting »
Stoep op en af met krukken
Afstappen van de stoep: Loop alleen buiten met elleboogkrukken als u zich zeker voelt. Zet eerst de krukken de stoep af, vervolgens het aangedane been, en sluit dan aan met uw goede been.
Opstappen van de stoep: Stap eerst met het goede been de stoep op. Trek daarna het andere been bij en de elleboogkrukken. Zo wordt het moeilijke been het minste belast. Stap voor stap toelichting »
Lopen met onderarmschaalkrukken of okselkrukken
Voor mensen met klachten aan handen en polsen zijn krukken met onderarmschalen geschikter. In de instructiefilm kunt u zien op welke wijze u het beste kunt lopen met onderarmschaalkrukken of met okselkrukken, Stap voor stap toelichting »