Met elleboogkrukken gaan zitten of opstaan

 

Gaan zitten met krukken

Heeft u krukken met een manchet, dan draait u bij de stoel beide handen iets naar binnen, laat de stokken los en u zoekt met beide handen de stoelleuningen.
Ga dan rustig zitten.
Met krukken met open manchetten moet u het iets anders doen.
Loop rustig naar achteren totdat u contact maakt met de zitting van de stoel. Dan weet u dat de stoel recht achter u staat voordat u gaat zitten.Zet nu de de krukken iets naar voren en draai een hand een beetje naar binnen en laat een kruk los. Pak nu met de vrije hand ook de andere kruk. Zoek met de vrije hand de leuning van de stoel. Die pakt u vast en nu kunt u rustig gaan zitten. Heeft u krukken met een manchet, dan draait u bij de stoel beide handen iets naar binnen, laat de stokken los en zoek met beide handen de stoelleuningen. Ga dan rustig zitten.

Opstaan met krukken 

De eerste stap is dat u de krukken vaspakt. Steek uw handen door de manchetten heen en leg de krukken naast u neer, een beetje naar voren.
Nu pakt u binnendoor de leuning, die u gebruikt om u op af te zetten. Zo komt u overeind.
Wanneer u staat, kunt u de krukken pakken en gaan lopen.
Heeft u krukken met een open manchet, dan pakt u eerst de krukken op en legt u ze opzij van u neer.
Dan pakt u met beide duimen de armleuning vast, zodat u met de handpalmen op de leuning steunt. Vervolgens schuift u de handen wat naar voren en dan kunt u goed steunen op de leuning en uzelf overeind duwen.
Tenslotte  pakt u de krukken weer vast en staat u klaar om te kunnen lopen.

De stoel

Zorg dat de stoel stevig staat. 
Als u een rolstoel gebruikt, let er dan op dat de rem altijd op de rolstoel staat, voordat u gaat staan of zitten.