Hoe loop ik met elleboogkrukken, als ik op het been mag steunen?

Lopen  met elleboogkrukken als u mag steunen op de benen

  • wanneer belast oftewel met meer steun lopen

   Als een bot of het gewrichtskapsel is genezen na een operatie, dan mag het been meer belast  gaan worden. Dit is altijd een spannend moment. Er moet langzaam weer vertrouwen ontstaan in het been dat een periode niet mee mocht doen. In het begin kan het ook pijnlijk zijn  en spierpijn geven. Dat is begrijpelijk omdat deze spieren een periode niet zijn gebruikt. Vraag bij twijfel advies aan een fysiotherapeut.

  • lopen als u het been weer mag belasten.

   Als u mag steunen op de benen, noemen we dat belast lopen. Als de benen of voeten alleen nog wat lichte ondersteuning nodig hebben, lopen de krukken als het ware mee met de benen. De rechter kruk gaat naar voren met het linker been en de linker kruk gaat mee met het rechter been. De armen maken dan een normale “slingerbeweging” zoals bij het lopen zonder krukken.

   met 2 krukken

De rechter kruk gaat naar voren met het linker been en de linker kruk gaat mee met het rechterbeen. De armen maken dan een normale
slingerbeweging, zoals bij het lopen zonder krukken. We noemen dit de ‘2 punt gang’. Houd de ellebogen goed bij uw lichaam om goed te blijven            steunen op de krukken. Probeer ook rechtop te blijven lopen en naar voren te kijken.

                    met 1 kruk

Als 1 kruk voldoende steun geeft, moet de kruk gebruikt worden aan de kant van het gezonde been. De kruk beweegt dan samen met het aangedane been. Zo wordt het pijnlijke been ontlast en is het steunvlak het grootst.