Een kruk met open en gesloten manchet

Een kruk met open manchet blijft niet aan de arm hangen. Dat is veiliger als u eventueel zou vallen, maar kan ongemakkelijk zijn als u iets moet pakken. Deze open manchet is wat makkelijker als je wat dikkere kleding aan hebt, omdat je er niet, zoals bij het gesloten manchet, van bovenaf in hoeft te schuiven. Als beide benen belast mogen worden, geeft deze kruk voldoende steun. Vaak zijn de armmanchetten in hoogte verstelbaar.
Een kruk met gesloten manchet heeft  een smalle opening en sluit flink om de arm heen. Hijt geeft iets meer steun bij het lopen en blijft hangen als u iets wilt pakken. Deze kruk wordt meestal ingezet als u nog niet op het been mag staan, dus onbelast moet lopen. Vaak zijn de armmanchetten in hoogte verstelbaar.

Anatomisch handvat

Elleboogkrukken zijn ook verkrijgbaar met een anatomisch gevormd handvat. Zo’n handvat valt aan te raden bij intensief gebruik; bijvoorbeeld als een voet of been helemaal niet gebruikt mag worden en u dus  veel met  uw handen op de krukken moet steunen. Het anatomische handvat verdeelt het gewicht goed over de hand.

Doppen

Let goed op het profiel van de doppen. Als het profiel niet goed is kan de kruk makkelijker wegschuiven. Nieuwe doppen kunt u zelf vervangen en bestellen bij een thuiszorgwinkel.

Een kruk met onderarmschalen

Mensen die heel erg slecht ter been zijn, maar ook mensen met  pols- of handklachten kunnen beter krukken met onderarmschalen gebruiken.  U legt dan uw onderarm in de steun, waardoor er geen druk meer op de pols ontstaat. De onderarmschalen zijn voorzien van fixatiebanden waarmee u eventueel uw onderarm vast kan zetten/fixeren. Hierdoor blijven de krukken aan uw armen vastzitten en kunt u makkelijker lopen. Het looppatroon is hetzelfde als met gewone elleboogkrukken.

Okselkrukken

Als de bovenarmen te zwaar belast worden, kunnen okselkrukken een oplossing zijn. De in hoogte verstelbare okselkrukken verlagen de druk op de polsen en handen. De okselkruk is een loophulpmiddel  dat steunt onder de oksels en niet op de armen, zoals bij een elleboogkruk. Een nadeel kan zijn dat ze de zenuw in de oksel afknellen. In dat geval kunt u de okselkruk beter niet gebruiken.
Ook bij deze krukken kunt u de hoogte zelf instellen. (kijk hiervoor naar het filmpje over “hoogte instellen”)