techniek van het onbelast lopen met krukken

Als u op een been helemaal niet mag staan, noemen we dit onbelast lopen. Dit kan nodig zijn om een na een operatie het bot of het gewrichtskapsel eerst te laten genezen. Als u dat niet zou doen, zou het bot weer kunnen breken, omdat het nog niet goed aan elkaar is gegroeid.
Vaak  mag u na een operatie uw heup, knie of enkel tijdelijk niet belasten. Uw arts in het ziekenhuis schrijft voor hoe lang u onbelast moet lopen. Uw fysiotherapeut begeleidt u bij het oefenen hiervan.

  • onbelast, of zonder steun lopen

    In het filmpje kunt u zien hoe u het beste zonder te steunen op het been kunt lopen. U zet de elleboogkrukken naar voren en “springt/hinkt” als het ware tussen de krukken.  Zet de krukken zo wijd uit elkaar dat u er goed tussen kunt springen. Houd de ellebogen bij het lichaam en draai de handen niet naar binnen. Op deze manier heeft u het meeste stabiliteit en steun in uw schouders. Zet de krukken zo ver uit elkaar dat u er goed tussen kunt “springen”.

  • het voorkomen van een val

    Onbelast lopen vergt veel van de balans en het evenwicht en vraagt oefening. Neem daarom geen risico en voorkom dat u valt. Kies voor een loophulpmiddel dat bij u voldoende veiligheid en steun biedt. Vooral net na een operatie is het beter te kiezen voor een loophulpmiddel dat u voldoende steun en veiligheid biedt.
    Als het lopen met elleboogkrukken te moeilijk of onveilig is, is een loophulpmiddel aan te bevelen dat meer steun biedt, zoals een looprek  (zie evt lopen met een looprek) of rollator (zie evt. lopen met een rollator ) Overleg dit eventueel met een fysiotherapeut.

  • polsen en schouders ontzien bij zwaar steunen

    Het vol steunen op krukken is zwaar voor de schouders, armen en handen. Anatomisch gevormde handvatten ondersteunen de hand beter en dat kan pijnklachten in de handen voorkomen. U kunt in de video zien hoe deze handvatten eruit zien.