Als het lopen onveilig wordt door verzwakking van de spieren na een operatie of door een chronische ziekte of ouderdom, dan is het aan te raden (tijdelijk) met een loophulpmiddel te gaan lopen.

Op deze pagina staan instructiefilmpjes met adviezen en tips bij het gebruik van de meest gebruikte loophulpmiddelen, zoals de wandelstok, krukken, de vierpoot (of eifel), de rollator en het looprek. Ook worden handige tips gegeven over het helpen bij opstaan en over welke hulpmiddelen er hiervoor zijn als het moeilijk gaat; en over het lopen aan de arm. Als u meer informatie wilt over de aankoop van hulpmiddelen kijk dan hier: informatie hulpmiddelen


Wat elke mantelzorger moet weten.

Voor iemand zorgen kan alleen als u ook goed voor uzelf zorgt. Verzorgen kan lichamelijk en emotioneel zwaar zijn .
Neem daarom op tijd rust en deel twijfels en zorgen met professionals en andere betrokkenen, waar u uw hart bij kunt luchten of die even uw taken kunnen overnemen. Mantelzorgen? Kun je de zorg aan?»

Helpen gaan zitten op een stoel of helpen bij opstaan uit een stoel

In deze instructiefilm wordt uitgelegd hoe je iemand kunt helpen opstaan uit een een stoel of helpen te gaan zitten. Ook wordt uitgelegd hoe je iemand kunt helpen om voor of achterin de stoel te gaan zitten en welke hulpmiddelen er zijn om het makkelijker te maken om op te kunnen staan uit de stoel.  Opstaan en gaan zitten – stoel »

Lopen met loophulpmiddelen

Als je moeilijk loopt na een operatie of door een chronische ziekte of handicap, is het verstandig om een loophulpmiddel te gaan gebruiken. Zo voorkom je valpartijen. In deze instructiefilm wordt uitgelegd wanneer en hoe je loophulpmiddelen moet gebruiken. Hulpmiddelen als een stok, rollator, looprek of vierpoot kunnen worden ingezet bij verminderde spierkracht, verminderde coördinatie of evenwichtsproblemen. Zo kan vallen worden voorkomen. Loophulpmiddelen kunnen ook worden ingezet voor pijnvermindering en bij conditieverlies. Lopen met hulpmiddelen algemeen»

Lopen aan de arm

In dit instructiefilmpje laten we zien hoe u het beste iemand ondersteuning kunt geven die onzeker is bij het lopen. We laten de technieken zien en hoe u het beste een arm kunt geven, aan welke kant u mee moeten lopen en hoe u het beste samen kunt lopen met weinig steun of veel steun. Ook laten we zien welke houding fijn is bij het ondersteunen.  Lopen aan de arm »

Wandelstokken

De wandelstok wordt ingezet om enkels, knieën en rug te ontlasten bij pijnklachten of na een operatie . De stok verbetert ook het gevoel van veiligheid als iemand evenwichtsproblemen heeft. Door de extra steun is lopen minder vermoeiend waardoor je verder kunt lopen. Wandelstokken »

Elleboogkrukken

Elleboogkrukken zijn de meest gangbare krukken. Deze instructiefilm geeft toelichting op de verschillende soorten krukken en over hoe er de trap of stoep mee op en af te gaan. Ook komt aan bod hoe te gaan zitten en opstaan en hoe de juiste hoogte in te stellen. Elleboogkrukken »

Vierpoot stok of Eifel

De vierpootstok heeft een onderstel van 4 pootjes en is daarmee stabiel en geeft meer steun dan een gewone stok. De vierpoot wordt vaak ingezet bij mensen met een gedeeltelijke verlamming waardoor ze maar één arm kunnen gebruiken bij evenwichtsproblemen of bij pijn.
De stok heeft een gebogen bovendeel, waardoor het gewicht van de loper zich boven de stok bevindt. Dit komt de stabiliteit ten goede.   Vierpootstok of eifel »

Rollator

Een rollator wordt ingezet bij mensen die problemen hebben bij het evenwicht bewaren en bij mensen die pijn hebben aan de benen of rug. Het hulpmiddel is ook handig voor mensen die een beperkt uithoudingsvermogen hebben, want op het zitje kunnen ze gaan zitten om even uit te rusten. De meeste rollators worden geleverd met een dienblad of mandje, zodat u boodschappen en andere spullen mee kunt nemen. Rollator »

Looprek

Looprekken worden ingezet als een stok of elleboogkruk onvoldoende steun geeft. Ze zijn vooral geschikt voor mensen die weinig kracht hebben in de benen of die een slecht evenwicht hebben. Looprek »