Voorkeurskant

Als u als mantelzorger of thuiszorgmedewerker met iemand aan de arm loopt die verzwakt is door een chronische aandoening of na ontslag uit een ziekenhuis, dan heeft de zorgvrager waarschijnlijk een kant die de voorkeur heeft. Het kan ook zo zijn dat u zelf een voorkeurskant heeft, omdat u links of rechtshandig bent. Let er echter altijd op of de zorgontvanger u goed kan horen. Gehoorsverlies of gehoorsvermindering aan een oor kan een reden zijn om aan de kant te lopen waar het gehoor wel goed is.

Aan welke kant u het beste kunt meelopen als een been zwak is

Als mantelzorger word je soms geconfronteerd met een situatie, waarin u met een zorgvrager moet gaan lopen, die verzwakt is. Hoe doet u dat ?
Het komt vaak voor dat één been pijnlijker is of meer verzwakt. Loop dan mee aan de kant van het sterke of niet pijnlijke been.

Lopen met een stok en aan de arm:

Het is beter om de patiënt of zorgvrager te laten lopen met een stok. Dit ontlast u als mantelzorger en geeft u allebei meer gevoel van eigen regie. De zorgontvanger gebruikt de stok  (of elleboogkruk) aan zijn gezonde zijde. Hij of zij zet de stok dan samen met het moeilijke been naar voren. Het voordeel van de stok aan de tegenovergestelde kant is dat het steunvlak groter is, als je op het moeilijke been staat en dat je balans beter bewaard kan worden op die manier. Maar … als u een arm wilt geven, doe dit dan aan de kant van het “slechte” been.

Ritme of looppatroon:

In welk ritme moet u lopen als u iemand helpt bij het lopen ? Het is belangrijk dat u in hetzelfde tempo loopt als degene die u helpt. Zorg ervoor dat u ook samen hetzelfde looppatroon heeft. Dat houdt in dat als de zorgontvanger zijn of haar linkerbeen naar voren zet, u dit ook doet. Loop dus in hetzelfde patroon en met hetzelfde tempo. Trek iemand niet naar voren, maar loop naast elkaar. Beweeg SAMEN !
Voel dat je samen beweegt en nodig uit tot bewegen. Forceer niet en gebruik geen kracht ! Dit noemen we ook wel een ‘haptonomische’ benadering.