Lopen aan de arm met veel steun

Hoe doe je dat als mantelzorger wanneer iemand wel zelfstandig kan lopen, maar daar toch veel hulp bij nodig heeft ? Hoe kunt u iemand stevig aan de arm begeleiden ?
In deze instructiefilm worden tips en adviezen gedemonstreerd voor het geval iemand veel steun nodig heeft bij het lopen. Overigens is het altijd aan te bevelen om iemand zoveel mogelijk zonder hulp te laten lopen. Als dit lastig wordt en het lopen moeilijker gaat, zet dan een loophulpmiddel in en vraag hiervoor zonodig advies bij een fysiotherapeut of ergotherapeut. Bekijk ook de andere instructiefilms op deze website hierover.

  • Bij de broekriem pakken

    Als iemand veel steun nodig heeft, dan kan het handig zijn om iemand bij de broekriem vast te houden.

  • Iemand stevig tegen je aanklemmen

    Als iemand veel steun nodig heeft, geef dan een stevige arm met steun in hand en elleboog.  Steun met uw lichaam het lichaam van de zorgontvanger. Dit kunt u het beste bekijken in de video.

  • In hetzelfde ritme en tempo, samen bewegen

    Beweeg altijd goed samen en in hetzelfde ritme ! Als u dat niet doet, brengt  u iemand snel uit balans. Als de zorgontvanger zijn linkerbeen naar voren zet, zet op dat moment ook als mantelzorger uw linker been naar voren. Zo loopt u samen in hetzelfde tempo en in hetzelfde ritme. Blijf altijd naast iemand lopen en laat de zorgontvanger het tempo en ritme bepalen. Ga nooit trekken. Nodig uit tot samen bewegen en begeleid alleen als zorgverlener. U zult zien dat dat veel beter gaat.

  • Een buikriem of ook wel transferbelt is een goed hulpmiddel om goed vast te houden tijdens het lopen

    Als iemand erg verzwakt is en toch een paar passen moet lopen, kan het gebruik van een buikriem een oplossing zijn. U kunt dan, als zorgverlener, iemand goed vasthouden tijdens het opstaan en het lopen, zonder aan een broek of kleren te hoeven sjorren. De riem fixeert u om de buik van de zorgontvanger met een kliksysteem. Aan deze riem zitten handvatten. De buikriemen zijn er in verschillende uitvoeringen. U kunt bij een leverancier van transferhulpmiddelen meer informatie vragen over dit hulpmiddel. Deze buikriem of ook wel ‘transferbelt’ genoemd, kan ook gebruikt worden om iemand vast te kunnen houden bij het baden of bij het opstaan van de grond na een val.