Voor in de stoel gaan zitten

Opstaan gaat het makkelijkste vanaf de punt van de stoel. Als er wat minder kracht is in de benen, is het daarom aan te raden eerst op de voorkant van de stoel te gaan zitten.
Afhankelijk van kracht en balans kan het schuiven naar voren op verschillende manieren:

  • de eerste manier is dat de zorgvrager steunt op de armleuningen en met de billen naar voren op de zitting schuift. Vervolgens wordt de romp achterover gedrukt waardoor de billen naar voren schuiven.
  • de tweede manier kun je gebruiken als de zorgvrager wat meer kracht in de armen en de romp heeft. Dan zou hij kunnen proberen zich af te zetten op de leuningen en dan zo de billen naar voren te verplaatsen op de zitting. Vervolgens kan hij gaan staan.
  • de derde manier om naar voren te komen is de zogenaamde ‘hammengang’. Langzaam van de ene bil op de andere, links, rechts, links, rechts naar voren lopen. Zo komt de zorgvrager uiteindelijk ook voor in de stoel.
  • Als de zorgvrager onvoldoende coördinatie of kracht heeft om naar voren te schuiven in de stoel , kunt u hem meehelpen: ga met uw hand onder een bil en schuif de bil mee naar voren. Dat doet u vervolgens met de andere kant ook weer. Zo schuift u langzaam de zorgvrager een stukje op naar de voorkant van de stoel.