Door een deur lopen die vanzelf sluit met een dranger:

Een deur passeren met een rollator zonder krassen te maken of uzelf klem te rijden is best lastig. Het gaat het makkelijkste als u achteruit door de deur gaat.

Een deur met dranger van buiten naar binnen doorlopen gaat als volgt:
U nadert rustig de deur. Bij de deur gaat u  draaien, met kleine passen tussen de achterste wielen en met voldoende afstand tot de rollator. Dan gaat u met uw billen tegen de deur staan. Op het moment dat u contact heeft, kunt u bij de deurklink om de deur te openen. U duwt de deur verder open met uw billen en u loopt door, totdat de hele rollator voorbij de deurpost is. Dan kunt u de rollator bijdraaien en rustig uw weg weer vervolgen.

Een deur met dranger van binnen naar buiten passeren gaat als volgt
U nadert rustig de deur. U trekt met een hand de deur naar u toe en loopt voorzichtig naar achteren. U zet u billen voor de deur om te voorkomen dat deze weer dicht valt en draait met uw rollator naar binnen en loopt voorwaarts. De instructiefilm werkt verhelderend voor deze wat ingewikkelde situatie.

 

Door een deur lopen zonder dranger:

Als een deur geen dranger heeft en dus niet vanzelf sluit, hoeft u niet met uw lichaamsgewicht te werken. U  moet dan wel  reiken om bij de klink te komen als u de deur weer wilt sluiten.  

U nadert de deur en vervolgens draait u zover door, dat de deur achter u langs kan. Dan pakt u de klink en draait met de rollator weer met kleine pasje tussen de wielen, rustig om. U gaat alvast een stukje naar buiten en halverwege buiten kunt u alweer de deur vastpakken om deze een stukje te sluiten. Bent u eenmaal buiten, dan draait u naar rechts. U blijft zelf tussen de rollator staan en pakt de deurklink weer vast en u sluit de deur. Ook hier geldt: bekijk de instructiefilm, want dat werkt verhelderend!

Andersom: de deur binnenlopen is makkelijk, want nu hoeft u niet naar de klink te reiken. U staat dicht bij de deur en u kunt  vervolgens de deur goed ver openen. Nu loopt u rustig naar achteren en dan  draait u bij naar rechts. Blijf tussen de achterste wielen stappen en loop vervolgens door de deur. Als de achterwielen voorbij de deur zijn, draait u meteen naar rechts en nu staat u dicht bij de klink, zodat u met uw rechterhand de deur weer kunt sluiten.

NB: bekijk op uw gemak de instructie filmjes, als u de instructies ziet is het veel makkelijker te begrijpen!