hellingbaan met een rolstoel

helling of oprit af met rolstoel

Als u een rolstoel rijden moet helpen met het duwen van de rolstoel, kun U het beste achteruit een hellingbaan aflopen met een rolstoel. Dat is omdat u op die manier meer kracht kunt zetten om de stoel tegen te houden. U kunt namelijk uw eigen lichaamsgewicht gebruiken om de stoel al “duwend” tegen te houden. Duwen is minder belastend voor armen dan trekken. Bovendien kijkt degene die in de rolstoel zit niet in de diepte. Als de helling wat steil is, kunt u degene die in de rolstoel zit  vragen een klein beetje mee remmen. Dan hoeft u als duwer minder kracht te leveren. Laat beide remmen dan met wel met evenveel kracht bedienen, anders gaat u scheef.  Degene die in de rolstoel zit moet dit dan wel goed kunnen begrijpen. Als de helling erg steil is en u onzeker bent, vraag dan hulp aan iemand.

 

helling of oprit op met rolstoel

Als u iemand in een rolstoel een helling op moet duwen maak dan altijd gebruik van het eigen lichaamsgewicht om de stoel in gang te zetten. Zet de benen in schredestand oftewel loopstand. Maak gebruik van je eigen lichaamsgewicht dan is het minder belastend voor armen en rug. Hang/duw met gestrekte armen en zet druk zetten op de rolstoel. Op een gegeven moment voel je dat de rolstoel gaat rollen en kun je gaan rijden.

Als u zelfstandig rolstoel rijdt zonder hulp dan gaat u voorwaarts een helling op. U moet dit alleen doen als u dit getraind hebt met een fysiotherapeut of ergotherapeut en zeker bent van u zaak. Vraag anders altijd hulp bij een helling of oprit.