Manoeuvreren met een rolstoel

Door een deur rijden met een rolstoel, draaien in een kleine ruimte, een drempeltje over: allerlei ruimtes in en om het huis blijken niet erg rolstoelvriendelijk. Maar met wat oefeningen en trucs zijn de meeste hindernissen te nemen zonder schade en beknelling.

Naar een tafel toe rijden met een rolstoel

Zo is goed onder de tafel uitkomen een kwestie van juist aanrijden. Als u recht bij een tafel uit wil komen, rijdt u net zo ver naar voren tot u op de hoogte bent van de tafel. Op dat moment maakt u een scherpe draai en rijdt u recht naar de tafel. Zo komt u niet in de knoop met de beensteunen onder de tafel.

Met de rolstoel in een keuken

In de keuken iets pakken kan lastig zijn. U rijdt  zo dicht mogelijk naar de keuken toe, draait de  beunsteunen opzij, rolt de stoel zo ver mogelijk naar voren en zet de rem dan altijd op de stoel; dat is heel belangrijk, want anders rijdt de stoel weg. U pakt uzelf met uw handen vast aan het aanrecht en dan trekt u zichzelf omhoog totdat u staat. Nu kunt u zelf iets pakken uit het kastje.

Met een rolstoel over een drempel

Bij een drempel en een smalle deur is vaak maar weinig manoeuvreerruimte. Uw handen kunnen klem raken en uw wielen kunnen achter de deurpost blijven steken. Het is zelfs een beetje gevaarlijk, want u zou achterover kunnen kiepen.Dus het is beter om achteruit een drempel over te gaan.
De achterwielen zijn groot en omdat de achterwielen groot zijn, komt u makkelijker over de drempel heen. Achteruit is er geen kans op achteroverkiepen  van de rolstoel. Het is belangrijk dat u helemaal recht voor de drempel komt te staan, dan komt u er makkelijker overheen. Als u schuin er overheen gaat, dan gaat de stoel kantelen. Let er altijd op dat u ruimte houdt voor uw handen, zodat u uw handen niet schaaft aan de deurpost. Pak de hoepel van het wiel laag vast en trek de hoepel in één keer met kracht in een lange haal omhoog. Soms kunt u zich bij een smalle deur beter met beide handen aan de deurpost afzetten.

Met een rolstoel door een deur

Door een deur rijden vraagt de juiste techniek.
U rijdt naar de deur toe tot u net bij de deur kan komen en dan maakt u een haakse bocht. U pakt de klink vast en  trekt de deur open op zo’n manier dat de deur net langs de rolstoel gaat. Vervolgens rijdt u achteruit door de deur heen. Altijd eventjes opletten bij de deurpost, dat u niet uw handen schaaft. Beweeg rustig de hoepel met kleine bewegingen, zodat u ook goed kunt stoppen. U kunt ook de deurpost vastpakken en uzelf op die manier er doorheen duwen of trekken.
Nu moet nog de deur dicht. U komt weer wat naar voren en trekt op die manier de deur dicht.
In een kleine ruimte, zoals deze tussen twee deuren, is het raadzaam om de voetsteunen even los te maken. Zo is de rolstoel iets gemakkelijker te draaien. Dergelijke situaties vragen veel oefening.

Met een rolstoel de lift in en uit

Het in en uit de lift rijden met een rolstoel is even wennen. Het is een beetje vergelijkbaar met door de deur heen gaan in een appartement. Het handigste is ook hier achteruit de lift in te rijden. Ga vast een beetje in de richting staan om sneller in de lift te kunnen rijden. Bij heel veel liften blijft de deur niet zo heel erg lang open, dus het kan zijn dat het in twee etappes moet. Probeer eventueel te zorgen dat je voor de straal gaat staan die het scant. Dan blijft de deur open.