Instellen van de rolstoel

voetplaten:

Het is belangrijk dat de voetplaten op de juiste hoogte worden ingesteld. Dit is belangrijk, omdat anders de knieën teveel omhoog komen en daardoor de achterkant van de bovenbenen niet goed kan rusten op de stoel. Als het bovenbeen niet goed kan steunen op de stoel, komt er meer druk op de billen.

Voor het instellen van de voetplaten is soms een moersleutel nodig. Andere rolstoelen zijn verstelbaar met een inbussleutel.

handvatten:

Bij de meeste rolstoelen zijn de handvatten niet instelbaar. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het duwhandvat wel in hoogte verstelbaar is. Meestal werkt dit met een draaiknop die aan de  stang vast zit. Door de knop los te draaien, kunt de hoogte instellen. Heeft uw rolstoel verstelbare handvatten, zorg dan dat het handvat  op de hoogte van de pols van degene die de rolstoel duwt, wordt afgesteld. U kunt dat afmeten door rechtop achter de rolstoel te gaan staan en het handvat af te stellen op uw polshoogte. Het voordeel is dat u  dan in een goede houding achter de rolstoel kunt lopen en dit dan minder belastend is voor uw rug.

inklappen van de rolstoel:

Als u de stoel wilt inklappen, doe dan eerst de voetplaten omhoog. Zet de rem op de rolstoel aan één kant. Zet uw voet in schredestand. Steun af op de armleuning van de rolstoel en trek de stoel omhoog in het midden. Soms krijgt u een rolstoel met een vaste zitting via de uitleen. Dan moet u om de rolstoel in te kunnen klappen eerst de zitting er uit halen. U moet de voetplaten dan eerst opklappen, zodat u hem kunt inklappen. Bij het uitklappen drukt u op de stang van de zitting tot deze helemaal naar beneden is. Soms is er een kliksysteem en moet u even een klik horen.

achterwiel van de rolstoel afhalen:

Bij veel rolstoelen is het achterwiel afneembaar. Dat noemen ze ‘quick release’. Er zit vaak een knopje op in het midden, in de as; dat druk je in en vervolgens kunt u het wiel eraf trekken. Dat scheelt een hoop gewicht als u de rolstoel in de auto moet leggen. Let altijd goed op dat als u het wiel terug plaatst, dit weer goed vastzit.