Zelf rijden met een rolstoel: techniek uitleg

In dit filmpje leggen we de basis principes uit hoe u vooruit en achteruit kunt rijden met een rolstoel, of hoe je het beste kunt draaien. Ook het manoeuvreren komt aan de orde; een beetje naar links of een beetje naar rechts rijden. Een andere mogelijkheid is om te trippelen met de rolstoel. Er wordt uitgelegd hoe u dit zou kunnen doen.

 

vooruit rijden met een rolstoel

Om vooruit te komen is het beste om het wiel wat hoger vast te pakken aan de hoepel. Vervolgens zet u met beide handen kracht en duwt de hoepel naar voren met lange halen. Dus: hoog vastpakken en doorduwen naar beneden.  Het starten met het rolstoel rijden is vaak lastig. De eerste haal vergt vaak geduld en even krachtopbouw omdat de voorwielen van de rolstoel vaak dwars staan en eerst in de rijrichting moeten draaien.  Daarna zult u zien gaat het een stuk makkelijker.

achteruit rijden met een rolstoel

Achteruit rijden is vaak ook even lastig, omdat de voorwielen moeten zwenken bij het veranderen van richting. Zet rustig kracht en trek de hoepels van beneden naar boven. Werk met lange halen, dat vergt het minste kracht.

omdraaien

Bij het omdraaien of van richting veranderen van een rolstoel is het ‘t handigste dat beide handen in de verschillende richting gaan werken. De ene hand trekt de hoepel omhoog en de andere hand duwt de hoepel aan de tegenovergestelde zijde naar beneden.  Dat is vaak in het begin even zwaar is, omdat de kleine zwenkwielen die voor zitten, van richting moeten veranderen. U moet eerst eventjes kracht zetten, misschien soms een paar keer, zodat de wielen in de goede richting komen en dan kunt u in één keer door draaien. Als er veel gewicht op de voorwielen rust dan is het moeilijker draaien.

manoeuvreren

Door een deur rijden, draaien in een kleine ruimte, een drempeltje over gaan … allerlei ruimtes in en om het huis blijken niet erg rolstoelvriendelijk. Maar met wat oefeningen en trucs zijn de meeste hindernissen te nemen zonder schade en beknelling.

bochten maken met een rolstoel

Als u rijdt en u zet evenveel kracht met beide armen, gaat u recht vooruit. Zet u meer kracht met uw rechterhand en u houdt eventueel links een beetje tegen, dan gaat u naar links. Wilt u naar rechts ? Dan gaat u wat harder met uw linkerhand. Eventueel houdt u de rechterhoepel een beetje tegen. Dan gaat u naar rechts.

trippelen met een rolstoel

Als u alleen met uw armen de rolstoel voort beweegt, is dat natuurlijk best wel zwaar. Dan kan het handig zijn om ook uw voeten er bij te gebruiken (trippelen) U moet dan wel voldoende met de voeten bij de grond kunnen en geen gladde schoenen dragen.
Als u zich in huis veel verplaatst in de rolstoel en handig bent met trippelen, kan het handiger zijn om de beensteunen van de rolstoel af te halen. Zo stoot u de enkels niet en heeft u iets meer ruimte voor u voeten om te kunnen trippelen en bij te kunnen sturen met uw voeten.

 

Praktijk filmpje over hoe moet je rijden met een rolstoel

Uit de praktijk; Johan heeft MS. Hij rijdt met een aangepaste rolstoel zelfstandig in huis. Dit filmpje laat zien hoe hij zich zelfstandig kan verplaatsen met een rolstoel door aan de hoepels te draaien.