Soorten trippelstoel en onderdelen

Trippelstoelen zijn er met een hoge en lage rugleuning. De stoel met een hoge rugleuning geeft veel steun; de stoel met een lage rugleuning geeft meer bewegingsvrijheid.
De armleuningen zijn verstelbaar in breedte en hoogte en de rem kan links of rechts worden gezet.

De zitting van een trippelstoel is meestal hetzelfde als die van een bureaustoel, maar je hebt ook aanpassingen voor de zitting. Een voorbeeld hiervan is een zogenaamde artrodese zitting. Dit is een aanpassing in de zitting voor mensen met een stijve heup. Een deel van de voorkant van de zitting kan dan naar beneden, zodat de heup niet zo ver hoeft te buigen tijdens het zitten.  Er zijn ook stoelen met een soort paardrijzadel. Dit stimuleert de houding van heupen en rug, maar vraagt wel kracht en evenwicht van de gebruiker. Om doorzitten te voorkomen bij mensen met een kwetsbare huid op het zitvlak kan de stoel voorzien worden van zogenaamd antidoorzit (oftewel antidecubitus) materiaal.

In de gebruiksaanwijzing van een trippelstoel vindt u informatie over het maximale gewicht dat de stoel kan dragen.

Het omhoog en omlaag zetten van de trippelstoel wordt met een hendel onder de stoel (gasveer)  geregeld. Er zijn ook trippelstoelen waarvan de instelling van de hoogte van de stoel, elektrisch kan worden geregeld. Dit gebeurt meestal met een schakelaar bij de armleuning. Dit is een handige aanpassing voor mensen die niet kunnen opstaan om de gasveer te bedienen of die weinig handfunctie hebben.

Als je bij een wat hogere tafel te zit, dan  is het handig om je voeten kwijt te kunnen op de  voetensteun die meestal wegkantelbaar is. Als je later weer wilt gaan trippelen, kun je deze gewoon weer omhoog klappen. En dan doe je de zitting natuurlijk weer naar beneden zodat je weer kunt trippelen.