Zorg voor veiligheid, comfort en rust

Zorg voor comfort en denk goed na voordat u iemand gaat helpen met het opstaan. Leg bijvoorbeeld een kussen onder het hoofd. Vraag of de valler pijn heeft. Versleep iemand alleen als er geen sprake is van letsel. Overleg bij twijfels eerst met een arts.

Opstaan na een val met 1 helper

Neem een arm van de zorgvrager en help hem/haar in zithouding. Laat nu de zorgvrager zijn benen optrekken, zodat de voeten plat op de grond staan.
Ga dan tegenover de zorgvrager op je hurken zitten, met jouw voeten tegen die van de zorgvrager aan en neem elkaars bovenarmen beet. Leun nu achterover en trek zo de zorgvrager langzaam overeind.
Als de ondergrond stroef is, doe dan een glijzeil of vuilniszak onder de billen van de zorgvrager. Een anti-slipmatje onder de voeten helpt tegen het wegglijden. Let er ook op dat je als helper niet zelf wegglijdt!

Opstaan na een val met 2 helpers

Zet een stevige stoel klaar om de gevallen persoon/zorgvrager in te kunnen zetten.
Helper 1 helpt de zorgvrager in zithouding en biedt een been aan als ruggensteuntje. Laat nu de zorgvrager de benen optrekken zodat beide voeten plat op de grond staan.
Helper 2 gaat nu met beide voeten tegen die van de zorgvrager staan. Laat nu de zorgvrager beide armen om de knieën slaan, de handen in elkaar.
Helper 1 komt nu met de romp tegen de rug van de zorgvrager aan en legt beide handen op diens bovenbenen.
Helper 2 gaat licht door de knieën en pakt beide polsen van helper 1 vast.
Tegelijkertijd aan elkaar trekkend komen nu beide helpers overeind en nemen de zorgvrager met steun onder zijn oksels ook mee overeind. (zie instructiefilm)
Als de zorgvrager recht staat, laat helper 1 even los en pakt de stoel en schijft die tot vlak achter de zorgvrager. Helper 2 helpt nu de zorgvrager bij het zich langzaam op de stoel laten zakken.