Hoe vaak  mensen vallen en waardoor

Iedere 7 minuten valt er een 65plusser. Bij een op de drie valpartijen eindigt iemand in het ziekenhuis met botbreuken, kneuzingen of hersenletsel. En per dag overlijden gemiddeld 4 ouderen aan de gevolgen van vallen. Een val kan dus ernstige gevolgen hebben en het voorkomen van vallen kan veel leed voorkomen. Door het ouder worden of door een aandoening, verminderen de kracht en het evenwicht. Vaak gaat ook de conditie achteruit bij het stijgen van de leeftijd en gaan zicht- en gehoorklachten een rol spelen. Opstaan, lopen en fietsen worden daardoor minder veilig. Buiten de lichamelijke veranderingen spelen ook  andere factoren een rol. Factoren als de omgeving, medicijngebruik, risicogedrag en angst moeten ook in ogenschouw genomen worden om vallen te voorkomen.

Waardoor ben u gevallen

Als u bent gevallen, probeer dan te achterhalen hoe en waarom u bent gevallen. Uit die situatie kunt u lering trekken en zo kunt u misschien zaken aanpassen om een volgend ongeluk te voorkomen. Risicofactoren kennen is de eerste stap naar het verhogen van de veiligheid. Veel ongelukken zijn met kleine aanpassingen of grotere alertheid te voorkomen.

Een ergotherapeut en fysiotherapeut kunnen u ondersteunen bij het zoeken naar mogelijke risicofactoren. Zij kunnen u ook adviseren  over woningaanpassingen, veilig bewegen en trainen van vaardigheden.

Overleg ook met uw therapeut over de inzet van de juiste loophulpmiddelen, zodat u ook wanneer uw balans minder wordt, veilig kunt wandelen.

Ook deelname in het verkeer moet voor u veilig blijven voelen. Als u problemen krijgt met uw evenwicht op de fiets, laat u dan adviseren door een fysiotherapeut of ergotherapeut over veiliger manieren om u te kunnen verplaatsen. Een fiets met lage instap of een fiets met een laag zadel kunnen voor u al een uitkomst zijn, want daardoor kunt u blijven zitten als u moet stoppen. Ook een een driewielfiets of een scootmobiel kunnen oplossingen zijn.