Verplaatsen na een val voor meer ruimte

Probeer altijd eerst te achterhalen na een val of er geen letsel is. Bel bij twijfel een arts. Zorg er ook voor dat u een telefoon of alarmknop bij de hand heeft en vraag als het kan om hulp, zodat u met tweeën bent om te helpen.

Probeer eerst of het de gevallene lukt om na de val op eigen kracht overeind te komen . (zie film). Als dat niet lukt, zult u moeten helpen.

Als u een gevallen persoon moet helpen om overeind te komen, is het belangrijk dat u voldoende werkruimte heeft. Anders belast u zelf uw rug en ledematen te veel en kan het ook tot nieuwe valpartijen leiden. Leg de gevallen persoon eerst zo neer, dat u beiden even kunt bijkomen van de schrik en u even kunt bedenken wat een een geschikte plaats is om de gevallene overeind te laten komen. Wees in deze situatie niet gehaast, neem de tijd en denk rustig na. Pak de attributen die nodig zijn voor het verslepen, zoals een laken en glad plastic (bijvoorbeeld plastic vuilniszakken). Of zet, indien aanwezig, een tillift klaar of pak het luchtbed. In ieder geval, zorg dat u voldoende ruimte heeft. Zorg er ook voor dat er een stoel klaarstaat.

Kijk in de instructiefilm naar de techniek van het verplaatsen. Registreer dat verslepen via de zogenaamde rautekgreep zeer belastend is voor de rug en  alleen moet worden ingezet als er nood aan de man is, omdat de omgeving onveilig is en iemand meteen verplaatst moet worden.