In dit filmpje laten we alle aandachtspunten zien die van belang zijn bij het helpen wassen in het bad. Voor de zorgvrager kan warm water ontspannend zijn. Maar als iemand instabiel of slecht ter been is, is het moeilijk om in bad te komen. Er zijn diverse hulpmiddelen om het bad toch te kunnen gebruiken. Met een badplank bijvoorbeeld, kan de sproeier gebruikt worden terwijl de zorgvrager zit.
Er zijn verschillende redenen om iemand te helpen bij het baden. Als een zorgvrager instabiel is, is juist in de badkamer de kans op vallen groot. Iemand met een beperking kan niet meer alle plekken van het lichaam goed wassen. En een dementerende of verwarde persoon heeft hulp nodig bij de logische opvolging van de handelingen. (de totale duur van dit instructiefilmpje is ca 13 minuten)

 

Voorbereidingen voor het helpen bij baden

In deze verkorte filminstructie wordt ingegaan op de voorbereidingen die u verricht voordat u iemand gaat helpen. Let vooral op: klaarleggen van materiaal, verlichting, temperatuur, werkruimte, gladde vloer, stroeve schoenen en werkruimte. Dit zijn allemaal belangrijke voorbereidende handelingen. Stap voor stap toelichting »

Algemene adviezen bij het helpen baden

In deze verkorte filmversie wordt uitgelegd wat de redenen zijn om te gaan helpen bij het baden. Er wordt ingegaan op hulpmiddelen, juiste aanpak, sfeer en ondersteuning van thuiszorgorganisaties bij het verkrijgen van en uitleg over het gebruik van hulpmiddelen. Stap voor stap toelichting »

Veiligheid:badplanken, badliften, grepen, antislip

Als u  een bad heeft en moeilijk kunt staan tijdens het douchen, dan zijn er diverse hulpmiddelen die u kunt gebruiken om over de rand van het bad te leggen. Het is heel belangrijk dat zo’n hulpmiddel over de rand van het bad  goed gefixeerd wordt in het bad.
Elektrische badliftjes zijn een goed maar duurder alternatief. Handgrepen zijn van groot belang voor de steun. Stap voor stap toelichting »

Helpen bij het douchen op de badplank

In dit filmpje worden algemene tips gegeven over het helpen bij douchen bij het bad met behulp van een badplank. Er wordt uitgelegd wat een goede volgorde is om te helpen en waar u op moet letten bij het wassen en afdrogen. Laat altijd naar vermogen meewerken. Heb altijd aandacht voor de intimiteit. Let goed op uw eigen houding en probeer de rug recht te houden.
Let ook op het droog houden van de vloer.  Stap voor stap toelichting »

Hulpmiddelen bij het wassen

In dit korte filmpje wordt uitgelegd welke hulpmiddelen er zijn bij het wassen, als de zorgvrager bijvoorbeeld lichaamsdelen niet kan bereiken door een beperking in de armen. Zoals een rugborstel, hulpmiddelen om de billen te wassen en kniekussentje om op te knielen als u iemand moet helpen. Stap voor stap toelichting »