Helpen bij het wassen in bad

Voor de zorgvrager kan warm water ontspannend zijn. Maar als iemand instabiel of slecht ter been is, is het moeilijk om in bad te komen. Er zijn diverse hulpmiddelen om het bad toch te kunnen gebruiken. Met een badplank bijvoorbeeld, kan de sproeikop gebruikt worden terwijl de zorgvrager zit.

Er zijn verschillende redenen om iemand te helpen bij het baden. Als een zorgvrager instabiel is, is juist in de badkamer de kans op vallen groot. Iemand met een beperking kan niet meer alle plekken van het lichaam goed wassen. En een dementerende of verwarde persoon heeft hulp nodig bij de logische opvolging van de handelingen.

Helpen met wassen is een intieme handeling. Het is belangrijk om de sfeer ontspannen te houden. Dit kunt u bevorderen door steeds te vragen naar de wensen van de zorgvrager en altijd te benoemen wat u gaat doen. Laat de zorgvrager zoveel mogelijk zelf doen, want dat bevordert de zelfredzaamheid.

Thuiszorgoranisaties kunnen de verzorging overnemen, maar kunnen ook de mantelzorger ondersteunen met tips en hulpmiddelen.  Zo is de zorg beter vol te houden en blijft de zorgvrager langer zelfstandig en zelfredzaam.

Let goed op uw eigen houding om rug en nekklachten te voorkomen.