Veiligheid in en om het bad

Badplanken

Als u  een bad heeft en moeilijk kunt staan tijdens het douchen, dan zijn er diverse hulpmiddelen die u kunt gebruiken om over de rand van het bad te leggen. Deze hulpmiddelen worden een badplanken genoemd. Het is heel belangrijk dat de badplank goed gefixeerd wordt in het bad. U kunt hem instellen in de breedte van het bad. Dat is altijd even passen en meten. Klemmen moeten heel goed aangedraaid worden want anders laten ze los als u er op gaat zitten. Er zijn veel verschillende soorten badplanken. Zo krijgt u via de uitleen van de thuiszorg een badplank met een handgreep eraan.Deze handgreep moet aan de muurzijde zitten. Ook bij deze plank is het erg belangrijk dat deze heel goed gefixeerd wordt. U kunt het afstellen zelf doen, met een mes of met een muntje kunt u de klemmen losdraaien en in de juiste positie brengen. Let op dat u alles goed aandraait, zodat de plank stevig op het bad ligt en niet zijwaarts kan wegdraaien.

Er zijn ook badzitjes die in het bad hangen. Of badzitjes met  een uitsparing is, waardoor u makkelijker de intieme delen kunt wassen. Sommige hebben een rugsteun eraan waardoor u  meer steun heeft bij het zitten. Het kan handig zijn de plank zo te plaatsen dat net de douchestang of douchekop erboven hangt.
Let op ! Vanwege de schuine kant van het bad kunnen niet alle doucheplanken helemaal in de rand van het bad geplaatst worden.

Elektrische badliften

Er zijn veel verschillende soorten elektrische badliften. Uw thuiszorg of hulpmiddelen-leverancier kan u hierover informeren. informatie hulpmiddelen /woningaanpassing badkamer

Handgrepen

Er zijn diverse handgrepen. In de video wordt uitleg gegeven over de vacuümhandgreep. Deze kunt u gebruiken als u wat balans problemen heeft of als u minder kracht in de benen heeft. Het is vooral interessant als u vacuümhandgreep alleen maar tijdelijk hoeft te gebruiken. De muur moet bij een dergelijk vacuümgreep een glad oppervlak hebben, anders houdt de vacuümgreep het niet. Let op dat u hem nooit over een voeg plaatst, want dan kan er geen goed vacuum ontstaan. Plaats de greep tegen de muur en druk de klemmen naar de muur toe. U ziet nu dat  de verklikker groen wordt. Check altijd even of het vacuüm nog goed is door even aan de beugel te trekken. Als u weet dat u langere tijd  een greep moet gebruiken, dan is het altijd veel veiliger om een vaste greep te plaatsen, die u met pluggen en schroeven in de muur vastmaakt. De juiste plek van de beugel hangt af van de lichaamslengte van de zorgvrager. En soms is het zelfs veiliger om een tweede beugel te plaatsen. Het hangt er ook vanaf wat iemand zelf nog kan.

Een badrandbeugel kunt u plaatsen over de badrand. Deze beugel wordt dan geklemd aan de badrand. U kunt deze beugel gebruiken op het moment dat u moeite heeft met het instappen en uitstappen van het bad. U kunt ook extra steun installeren om in het bad te kunnen gaan liggen en ook om weer in het bad tot zit te kunnen komen. Voor veel mensen kan dit net de oplossing zijn om toch nog in bad te kunnen.

Antislip

Sommige baden of douchebakken hebben een stroeve bodem. Als de bodem glad is, kan een antislipmatje helpen of antislip strips.