In deze instructiefilm wordt uitgelegd hoe je iemand kunt helpen met wassen onder de douche. En hoe je iemand helpt met afdrogen na het douchen. Ook wordt behandeld hoe het gebruik van douchestoelen, handgrepen en andere hulpmiddelen je hierbij kunnen ondersteunen. U kunt de hele instructiefilm bekijken of hier onder voor fragmenten kiezen.(totale duur van het instructiefilmpje is ca 13 minuten)

Adviezen bij het helpen douchen

In deze video-instructie wordt uitgelegd wanneer het beter kan zijn om zittend te douchen. Er wordt uitgelegd dat het belangrijk is bij het douchen om te vragen naar bestaande gewoonten en om te zorgen voor veiligheid. Het is van belang dat een (mantel)zorger de hulpgvrager naar vermogen mee laat werken. Let op voor uitglijden in een natte doucheruimte!
(Er is ook een verkorte versie onder: “Tips in het kort: helpen bij het douchen”) Stap voor stap toelichting »

Douchestoelen, antislip, handgrepen

In dit filmpje wordt ingegaan op de diverse hulpmiddelen die het douchen veiliger kunnen maken. Er wordt uitgelegd welke douchestoelen er zijn en hoe deze gebruikt moeten worden. Douchestoelen zijn te leen bij thuiszorgwinkels: Hulpmiddelen lenen of huren>>. Er wordt uitgelegd welke steun grepen er zijn en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Let ook op schoenen waar u niet op kunt uitglijden.  Stap voor stap toelichting »

Hulpmiddelen bij het wassen

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor het wassen. Als je bijvoorbeeld lichaamsdelen niet kunt bereiken door een beperking in de armen bestaat er een gebogen rugborstel. Zo zijn er ook hulpmiddelen om makkelijker de billen te kunnen wassen, of een douche sandaal waarmee het mogelijk is de voeten te wassen zonder te bukken. Een kniekussentje om op te knielen als je iemand moet helpen is ook een aanrader!  Stap voor stap toelichting »

Tips in het kort: helpen bij het douchen

In dit korte filmpje wordt uitgelegd wanneer het beter kan zijn om zittend te douchen. Er wordt verteld dat het belangrijk is bij het douchen om te vragen naar bestaande gewoonten en om te zorgen voor veiligheid. Het is belangrijk dat de zorgontvanger naar vermogen kan meewerken en dat je niet alle eigen regie overneemt. Let ook op dat je vallen voorkomt door maatregelen tegen het uitglijden te nemen. (een uitgebreidere versie staat onder: “Adviezen bij het helpen douchen”) Stap voor stap toelichting »

Helpen bij het douchen op de badplank

In dit filmpje worden algemene tips gegeven over het helpen bij douchen bij het bad met behulp van een badplank. Er wordt uitgelegd wat een goede volgorde is om te helpen en waar u op moet letten bij het wassen en afdrogen. Laat altijd naar vermogen meewerken. Heb altijd aandacht voor de intimiteit. Let goed op uw eigen houding en probeer de rug recht te houden.
Let ook op het droog houden van de vloer.  Stap voor stap toelichting »