Adviezen als u iemand gaat helpen met douchen
Als iemand niet meer stabiel staat of wat verward is, kan het nodig zijn om te helpen bij het douchen.
Uitgangspunt daarbij is, dat de zorgvrager zoveel mogelijk zelf doet. Om te voorkomen dat u de zorgvrager alleen moet laten in de douche en om snel te kunnen werken, legt u vooraf alle benodigdheden klaar.
Zorg ook voor een warme ruimte en voldoende licht. Maak zoveel mogelijk werk- en manoeuvreerruimte in de badkamer door overbodige zaken even weg te zetten. Ruim wasgoed en natte handdoeken meteen op om struikelen te voorkomen.
U kunt een schort dragen tijdens het douchen zodat u zelf droog blijft. Ook plastic overschoenen zijn handig om uitglijden te voorkomen en ze uit te kunnen doen na het douchen. Zo houdt u uw eigen schoenen en kousen droog. Bijkomend voordeel is dat je niet met natte schoenen door de rest van het huis hoeft te lopen. Een natte vloer zou risico op vallen kunnen geven. verkoop plastic schort en overschoenen >>
Het is het meest logisch om van boven naar beneden te werken bij het douchen en dus te beginnen bij het wassen van de haren. Maar vraag toch naar de eigen volgorde en respecteer gewoontes van de zorgvrager. Zeker bij verwarde mensen is vasthouden aan gebruiken zinvol. Probeer de sfeer ontspannen te houden met een praatje. Laat de zorgvrager naar vermogen meewerken, dat bevordert de zelfredzaamheid.
Was goed in de plooien en laat de zorgvrager naar vermogen meewerken.
Thuiszorgorganisaties en ergotherapeuten kunnen met tips en hulpmiddelen ondersteunen. Zo kan de mantelzorger het bieden van hulp beter volhouden en de zorgvrager blijft zolang mogelijk zelfstandig.
Respecteer privacy!
Douchen is een intieme handeling. Om elkaar te moeten helpen moet gene overwonnen worden. Bespreek dit met elkaar. Bewaak zowel als mantelzorger en als zorgvrager uw grenzen. Geef aan wat u niet wil of kan. Schakel professionele hulp zoals wijkverpleging in om u te ondersteunen of te begeleiden.