Veilig en stabiel bij wassen en douchen
Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt om het douchen gemakkelijker te maken. Ze zijn gericht op zelfredzaamheid en veiligheid. Vraag advies aan de thuiszorgorganisatie of ergotherapeut.
Douchekruk, douchestoel, hoog-laag douchestoel
Voor iemand die moeite heeft om lang en stabiel te staan, is een krukje in de douche vaak al voldoende. Let er wel op dat de poten stroef en stabiel zijn. Huis tuin en keukenkrukjes zijn meestal niet erg veilig. Douchekrukjes hebben rubberen doppen en handvatten en zijn op de juiste hoogte instelbaar.
Wat meer stabiliteit geeft een douchestoel. Door de armleuningen kan de zorgvrager gemakkelijk overeind komen. Veel stoelen zijn in hoogte verstelbaar. Als een stoel wat hoger is, kun je veel makkelijker opstaat omdat er minder kracht nodig is om overeind te komen.
Er zijn ook douchestoelen met wieltjes. Die zijn handig als een zorgvrager slecht ter been is. Je kunt dan vanaf het bed op de douchestoel en zo rijden naar de doucheruimte. Sommige po-stoelen kunnen ook onder de douche gebruikt worden: dit heet een douchetoilet stoel. Dat is handig omdat je dan niet twee verschillende stoelen nodig hebt (postoel en douchestoel ineen!).
Er zijn douchestoelen met een gat aan de voorkant of achterkant. Dat is makkelijk om de billen van onderen te kunnen wassen. Er zijn ook douchestoelen waarvan de armleuning opgeklapt kan worden. Dat kan handig zijn bij het overstappen van douche-toiletstoel naar bed of (rol)stoel. De leuning zit dan niet in de weg als je schuivend “over moet stappen” .
Als de hulp van een douchestoel niet tijdelijk is kan een vaste stoel aan de muur bevestigd worden. Deze worden ook opklapbaar geleverd. Dat maakt het schoonhouden van het sanitair makkelijker en maakt dat de badkamer ook gebruikt kan worden door anderen.
Als de zorg langdurig gegeven moet worden, zijn er hoog-laag douchestoelen te leen. Het voordeel van deze stoel is dat de stoel omhoog gezet kan worden, wat natuurlijk erg handig is bij de zorg. Dit is namelijk veel beter voor de houding van de zorgverlener of mantelzorger en dus voor het voorkomen van rugklachten. Het is namelijk heel belastend voor de rug als er voorover gebogen en gedraaid moet worden gewerkt! Probeer tijdens het helpen zoveel mogelijk de rug recht te houden, niet te verdraaien en niet zwaar te tillen.
Verder kan deze hoog/ laag douche-toiletstoel dankzij de wielen rijden van slaapkamer naar doucheruimte De stoel kan op de rem gezet worden door met de voeten op de hendel te drukken. Deze stoelen hebben vrijwel altijd wegklapbare armleuningen.
Denk ook aan de veiligheid
goede verlichting
Goede verlichting in de badkamer maakt het helpen bij het douchen gemakkelijker. U ziet met goed licht beter of alles schoongewassen is en u kunt bij het afdrogen controleren op irritatieplekjes.
antislip
Veel valpartijen gebeuren in de badkamer. Logisch want water (en zeep) maakt vloeren gladder. Zowel voor de zorgvrager als de zorgbieder is het van groot belang om schoenen te dragen die stroef zijn. De helper moet zorgen voor antislipzolen, maar moet zelf ook stabiel staan en zelf droge voeten houden. Daarom worden ook wel stroeve schoenovertrekken gebruikt bij het douchen.
grepen
Goede grepen aan de muur kunnen het verschil maken tussen overeind blijven of vallen. Bij het toilet naast de wastafel en bij bad en douche komen grepen goed van pas, maar ze moeten wel op de juiste hoogte voor de gebruiker geplaatst zijn. Een ergotherapeut kan helpen bij het vinden van de juiste plekken voor de grepen. Voor de bad- en doucheruimte zijn veel verschillende beugels op de markt. Er zijn vaste beugels, maar ook zogenaamde vacuümbeugels. Deze vacuümbeugels kunnen tijdelijk op de muur worden geplaatst. Dit kan alleen als de tegel helemaal glad en schoon is, want anders laat deze los. U kunt de beugel met behulp van een hendel op de muur fixeren. Let altijd goed op dat er geen voeg onder de zuignap zit! U duwt de hendel naar beneden en vervolgens kijkt u op de verklikker of die op groen staat. U moet altijd bij gebruik eerst aan de beugel trekken ter controle van het vacuüm. Niet alle beugels hebben een verklikker, dus check altijd of de beugel nog wel goed vast zit voor ieder gebruik. De vacuümbeugel is meest geschikt voor tijdelijke situaties, maar ook heel handig om uit te proberen waar een beugel geplaatst moet gaan worden voordat een definitieve beugel bevestigd gaat worden in de muur met pluggen en schroeven. U heeft dan de mogelijkheid om uit te proberen of het goed werkt en de hoogte goed is. Dus nogmaals als u vacuümgrepen gebruikt, moeten ze voor iedere douchebeurt weer even gecontroleerd worden! Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing goed door.