Hulpmiddelen bij het wassen

Om ook de rug goed te wassen kan een rugborstel of rugspons helpen. Sommigen zijn recht maar er zijn ook ietwat gebogen varianten voor mensen die de armen niet meer goed omhoog krijgen.
Zo zijn er ook teenwassers op een steel; handig als u moeilijk bij uw tenen kunt komen. Maar ook vooral voor de mantelzorg of verzorgende een hele verlichting als deze door dit hulpmiddel niet zo diep hoeft te bukken om de voeten te wassen.

Een ander hulpmiddel waar dit ook voor geldt is de douchesandaal of de voeten washulp. Door de zuignappen fixeert de sandaal op de grond in de badkamer. Vervolgens kunt u zowel uw tenen als uw ondervoet wassen. Ook dit hulpmiddel kan dus een uitkomst zijn voor de mantelzorger of verzorgende met rugklachten! Er zijn ook douche sandalen met een puimsteentje waarmee u het eelt een beetje weg kunt krabben.

Een kniekussentje is aan te bevelen bij het verzorgen van de zorgvrager, als u de voeten bijvoorbeeld moet afdrogen of wassen. Dan hoeft u niet op de harde grond te steunen met uw knie.