Hoe kun je steunkousen aantrekken als je moeilijk bij je voeten kunt komen, of als je weinig kracht hebt in je handen ?

In Nederland dragen ongeveer 280.000 mensen steunkousen. Om deze mensen het aantrekken hiervan te vergemakkelijken zijn een aantal hulpmiddelen op de markt. Hieronder hebben voor u informatie en filmpjes verzameld over hulpmiddelen bij het aantrekken of uittrekken van zogenaamde compressiekousen oftewel steunkousen.

Nieuw:

Online cursussen elastische kousen aan- uittrekken met weerstand verlagende hulpmiddelen.
Leer hoe u kousen aantrekt met weinig kracht en deze hulpmiddelen op een goede manier gebruikt. Het bewijs van cursusdeelname geeft korting in thuiszorgwinkels. 
Veel zorgverzekeraars vergoeden deze cursus uit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar.

Klik snel op: Online cursussen elastische kousen aan- en uittrekken»

 

Zelfstandig aan- en uittrekken van elastische kousen als u nog bij uw voet kunt komen

Doff ‘N Donner

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe u met de Doff ‘N Donner een steunkous kunt aantrekken en uittrekken. Als u bij u voeten kunt komen kunt u het alleen doen. De Doff ‘N Donner kan ook gebruikt worden bij lange lieskousen. Je kunt het hulpmiddel bij alle soorten steunkousen gebruiken. Dus ook bij kousen met gesloten tenen of lange lieskousen. U kunt het dus zelfstandig gebruiken, maar ook voor thuiszorgmedewerkers is het een handig hupmiddel om u te kunnen helpen. Als de benen dik zijn kan het zijn dat de dit hulpmiddel niet ingezet worden. Ook als de kousen heel erg strak zijn is het lastiger in gebruik.

Easy-slide voor kousen met een open teen

De easy-slide is een aantrekhulpmiddel voor compressiekousen met een open teen. Zorg altijd dat u werkt met handschoenen met antislip. Schuif de slide over uw voet en schuif de kous over de easy-slide. Positioneer de slide. Leg een hand stevig op de hiel en trek met de andere hand de lus van de slide met kleine bewegingen naar buiten.

 

 

Easy-off uitrekhulpmiddel voor kousen met open en gesloten teen

De Easy-of is een uittrekhulpmiddel voor compressiekousen met een open en gesloten teen. Schuif de easy -off over de compressiekous. Maak het klittenband stevig vast boven de enkel. Vouw het overgebleven materiaal naar beneden over het klittenband. Trek de kous zo ver mogelijk over de easy-off. Schuif dan de kous en de easy-off (te beginnen bij de enkel) met kleine bewegingen over de hiel.

 

Magnide: aantrekhulpmiddel voor kousen met gesloten teen

Dit hulpmiddel wordt gebruike voor het aantrekken van kousen met een gesloten teen. Het is de opvolger van de Caran en werkt eenvoudig met de magneetjes. Trek altijd rubberen handschoenen aan. Plaats de magnide over de voet, met de lange lus aan de voorkant. Het oranje flapje bij de tenen trekt u naar achteren. Trek nu de kous over de magnide. Positioneer de kous zonodig met de handschoenen op de juiste plaats. Zorg ervoor dat de groene lus aan de bovenkant en voor kan worden vastgepakt. Trek met korte bewegingen aan de lichtgroene lus om de magnide te verwijderen. Daarna laat het filmpje zien hoe u de magnide weer gebruiksklaar maakt voor een volgende keer. Even een weet hoe het moet.

Magnide on-off: aantrek- en uittrek hulpmiddel voor compressiekousen met gesloten teen

Trek altijd rubberen handschoenen aan. Plaats de magnide on-off over de voet. Met de lange lus aan de voorkant. Het oranje flapje bij de tenen naar achteren. Trek stevig aan het oranje lipje om de magnide boven de enkel goed vast te zetten. Trek de kous over de magnide. Positioneer de kous zonodig met de handschoenen op de juiste plaats. Zorg ervoor dat de groene lus aan de bovenkant en voor kan worden vastgepakt. Trek met korte bewegingen aan de lichtgroene lus om de magnide on-off te verwijderen.

Het uittrekken van de kous: trek de magnide over de kous. Trek het lipje goed aan. Trek de kous zo ver mogelijk over de magnide en schuif de magnide en de kous samen met kleine bewegingen over de voet. Daarna laat het filmpje zien hoe de magnide on/off weer gebruiksklaar maakt voor een volgende keer. Even een weet hoe het moet.

Aantrekken van elastische kousen bij overgewicht

In dit filmpje (gemaakt door Goedgebruik)  laten mensen met overgewicht zien hoe zij de elastische kousen aan en uittrekken. Misschien voor u ook een handige tip: de voet op de stoel leggen.

Heeft u heel weinig kracht in uw handen?

Electrisch aangedreven steunkouspistool: zelfstandig steunkousen aantrekken met weinig handkracht

Er zijn ongeveer 45.000 mensen niet meer in staat zelf de steunkousen aan te trekken, omdat de kracht (vooral in de handen) of beweeglijkheid daarvoor ontbreekt. Ook met reeds bestaande hulpmiddelen. Het EC-Steunkouspistool is bestemd voor steunkousdragers om zelfstandig steunkousen aan te trekken én voor professionals in de zorg, voor wie het een snelle en lichte manier is om zorg te verlenen.Voor meer informatie kunt u kijken op de website Memeso EC-Steunkouspistool

Electrisch uittrekken met de Ort o mate

De enige elektrische uittrekhulp van uw Therapeutische elastische kousen (steunkousen)
Met dit hulpmiddel kan u zonder te bukken en zonder krachtinspanning Uw Tek uit trekken. De Ort.O.Mate® is aan te passen voor personen die een panty dragen.Bij kousen met een open teen kan de Ort.o.mate®gebruikt worden om een Easy-slide uit de kous te trekken bij het aantrekken van de kousen.
De Ort.o.mate® word vergoed van uit de basis verzekering en moet worden aangevraagd. Uw verzekeraar wil dan eerst weten of het wel noodzakelijke en de meest goedkope voor de hand liggende oplossing is.
Heeft u bijvoorbeeld maar één hand, reuma, heup of knie problemen, rugklachten, krachtverlies waardoor u uw kousen niet uit kan krijgen, met de Ort.o.mate® kunt u dat wel. Meer informatie: Eritekbv.nl

Kunt u moeilijk bij uw voeten? Dan zijn dit handige hulpmiddelen

Steve: aantrekken en uittrekken van de steunkous als u moeilijk bij uw voeten kunt komen

Dit filmpje gemaakt door de thuiszorg STMG laat zien hoe u met de Steve zelfstandig een steunkous kunt aantrekken en uittrekken als u niet bij uw voeten kunt komen. Ook wordt gedemonstreerd hoe u de kous weer uit kunt trekken met dit hulpmiddel.

Zelfstandig een steunkous aan- en uittrekken als u niet bij u voeten kunt komen met de Steve

De Steve is een veel ingezet hulpmiddel. Hoe deze gebruikt wordt kunt u zien in het instructiefilmpje van de leverancier.

Zelfstandig een steunkous aan- en uittrekken als u niet bij u voeten kunt komen

De Handy legs biedt hiervoor een oplossing. Bekijk ook dit filmpje en kies zelf welk hulpmiddel het beste bij u past.

Zelfstandig een lieskous aan- en uittrekken als u niet bij u voeten kunt komen

De Handy Legs kan ook gebruikt worden bij een lange lieskous. Bekijk die filmpje van de leverancier voor de instructie.

Iemand helpen met het aan-uittrekken van de kousen op de stoel

Met hulp een kous aantrekken

Voorkom lichamelijke overbelasting als helper, door inzet van hulpmiddelen. De slidex wordt gebruikt in combinatie met de bovenstaande aantrekhulpen zoals de magnide. Plaats een opgerolde handdoek onder de knie van degene die u helpt en leg de hiel op uw knie. Leg de slidex in de lengte op het been van degene die u helpt. Zorg ervoor dat de lus ligt op de knie. Plaats het aantrekhulpmiddel b.v. de magnide over de voet en zorg ervoor dat de slidex erin komt te vallen. Schuif de kous over het aantrekhulpmiddel, tot de hiel in de juiste positie zit. Vraag degene die u helpt de magnide uit te trekken met de lus aan de voorkant. Schuif de kous nu in een naadloze beweging over de slidex tot enkele centimeters onder de knie. De zorgontvanger kan gaan helpen als de elastische boord zich op de slidex bevindt door aan de lust te trekken. De helper gaat door met het schuiven van de kous over het been.

 

SlideX gebruik bij lieskousen

Voorkom lichamelijke overbelasting als helper, door inzet van hulpmiddelen. De slidex wordt gebruikt in combinatie met andere aantrekhulpen zoals de magnide. Plaats een opgerolde handdoek onder de knie van degene die u helpt en leg de hiel op uw knie. Leg de slidex in de lengte op het been van degene die u helpt. Zorg ervoor dat de lus ligt op de knie. Plaats het aantrekhulpmiddel b.v. de magnide over de voet en zorg ervoor dat de slidex erin komt te vallen. Schuif de kous over het aantrekhulpmiddel, tot de hiel in de juiste positie zit. Vraag degene die u helpt de magnide uit te trekken met de lus aan de voorkant. Schuif de kous nu in een naadloze beweging over de slidex tot enkele centimeters onder de knie. De zorgontvanger kan gaan helpen als de elastische boord zich op de slidex bevindt door aan de lust te trekken. De helper gaat door met het schuiven van de kous over het been. Deze video laat zien hoe u de slidex met lieskousen kunt gebruiken.

Iemand helpen een steunkous aan te trekken op bed

 

Met hulp een steunkous met gesloten teenstuk aantrekken op bed

In dit filmpje laat Goedgebruik.nl zien hoe een steunkous met een gesloten teenstuk op  bed aangetrokken kan worden.

Met hulp een steunkous met open teenstuk aantrekken

In dit filmpje van goedgebruik.nl wordt getoond hoe u iemand kunt helpen om een steunkous met een open teenstuk aan te trekken.

Met hulp een steunkous uittrekken op bed

In deze instructievideo van Goedgebruik wordt uitgelegd hoe u een steunkous kunt uittrekken bij iemand op bed. Denk daarbij altijd aan uw eigen houding. Zorg dat u met een rechte rug kunt werken. Zet het bed op de juiste hoogte.

 • Weerstandverlagend:

  Het aantrekhulpmiddel dat weerstand verlagend werkt is bruikbaar voor mensen die zelf de elastische kousen aan trekken, maar ook voor de zorgverlener. Door het gebruik van dit hulpmiddel is het aantrekken van de elastische kousen voor beiden fysiek minder belastend, maar ook voor de huid van de zorgvrager.   weerstand verlagend» 

 • Armverlengend:

  Het armverlengende aantrekhulpmiddel zorgt ervoor dat de gebruiker minder hoeft te bukken en reiken bij het aantrekken van de (steun)kous. Dit hulpmiddel kan gebruikt worden voor zowel kousen met open als gesloten teenstuk.

  De hulpmiddelenwijzer van Vilans geeft goede uitleg: hulpmiddelenwijzer Vilans over elastische kousen»

 

 

 • Advies:

  Informeer bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt of online: informatie thuiszorgwinkels»

  Een ergotherapeut kan u uitleggen hoe het hulpmiddel werkt en samen met u oefenen: Zoek een ergotherapeut in de buurt. Als u een verwijzing heeft van een arts voor ergotherapie, dan wordt de behandeling vergoed uit de basisverzekering.

NB:

Als gebruiker van elastische kousen zoek je je helemaal wezenloos naar informatie hierover. Het staat niet bij elkaar en het is lastig om te beoordelen of het nu goede hulpmiddelen zijn en hoe je ze moet gebruiken. De filmpjes die zijn opgenomen zijn veelal van de leverancier en niet opgenomen met de problemen waar eindgebruikers mee te kampen hebben. Het aanbod van instructiefilmpjes van elastische kousen willen wij graag verbeteren. Met een verbeterde houding van verzorgenden en mantelzorgers, waardoor minder belasting van de rug optreedt. Maar ook met uitleg gericht op de leek en gefilmd met gebruikers die tot de doelgroep behoren. Hoog tijd dat met 280.00 gebruikers van elastische kousen goede instructies worden gedeeld ! Vindt u dat ook ? Help ons dan: Doe mee en deel mee met de wensenlijst van de zorg thuis!