Hoe kun je steunkousen aantrekken als je moeilijk bij je voeten kunt komen, of als je weinig kracht hebt in je handen ?

In Nederland dragen ongeveer 280.000 mensen steunkousen. Om deze mensen het aantrekken hiervan te vergemakkelijken zijn een aantal hulpmiddelen op de markt. Hieronder hebben voor u informatie en filmpjes verzameld over hulpmiddelen bij het aantrekken of uittrekken van zogenaamde compressiekousen oftewel steunkousen.

Nieuw:

elastische kousen hulpmiddelen

Online cursussen elastische kousen aan- uittrekken met weerstand verlagende hulpmiddelen.
Leer hoe u kousen aantrekt met weinig kracht en deze hulpmiddelen op een goede manier gebruikt.

 

Elastische kousen met open teen aan-uittrekken:

 

Elastische kousen met een gesloten teen: aan- uittrekken

Elastische lieskousen aantrekken-uittrekken

Sokken en schoenen aantrekken met SlideX

 

Zelfstandig aan- en uittrekken van elastische kousen als u nog bij uw voet kunt komen

Doff ‘N Donner

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe u met de Doff ‘N Donner een steunkous kunt aantrekken en uittrekken. Als u bij u voeten kunt komen kunt u het alleen doen.  Je kunt het hulpmiddel bij alle soorten steunkousen gebruiken. Dus ook bij kousen met gesloten tenen of lange lieskousen. U kunt het hulpmiddel zelfstandig gebruiken, maar ook voor thuiszorgmedewerkers is het een heel handig hupmiddel om u te kunnen helpen. Als de benen dik zijn kan het zijn dat de dit hulpmiddel niet ingezet worden, doordat de rol niet over het been kan rollen. Ook als de kousen heel erg strak zijn is het lastiger in gebruik.

Kunt u moeilijk bij uw voeten? Dan zijn dit handige hulpmiddelen

Zelfstandig een steunkous aan- en uittrekken als u niet bij u voeten kunt komen

De Handy legs biedt hiervoor een oplossing. Bekijk ook dit filmpje en kies zelf welk hulpmiddel het beste bij u past.

Zelfstandig een lieskous aan- en uittrekken als u niet bij u voeten kunt komen

De Handy Legs kan ook gebruikt worden bij een lange lieskous. Bekijk die filmpje van de leverancier voor de instructie.

Steve: aantrekken en uittrekken van de steunkous als u moeilijk bij uw voeten kunt komen

Dit filmpje gemaakt door de thuiszorg STMG laat zien hoe u met de Steve zelfstandig een steunkous kunt aantrekken en uittrekken als u niet bij uw voeten kunt komen. Ook wordt gedemonstreerd hoe u de kous weer uit kunt trekken met dit hulpmiddel.

Zelfstandig een steunkous aan- en uittrekken als u niet bij u voeten kunt komen met de Steve

De Steve is een veel ingezet hulpmiddel. Hoe deze gebruikt wordt kunt u zien in het instructiefilmpje van de leverancier.

Heeft u heel weinig kracht in uw handen?

Electrisch uittrekken met de Ort o mate

De enige elektrische uittrekhulp van uw Therapeutische elastische kousen (steunkousen)
Met dit hulpmiddel kan u zonder te bukken en zonder krachtinspanning Uw Tek uit trekken. De Ort.O.Mate® is aan te passen voor personen die een panty dragen.Bij kousen met een open teen kan de Ort.o.mate®gebruikt worden om een Easy-slide uit de kous te trekken bij het aantrekken van de kousen.
De Ort.o.mate® word vergoed van uit de basis verzekering en moet worden aangevraagd. Uw verzekeraar wil dan eerst weten of het wel noodzakelijke en de meest goedkope voor de hand liggende oplossing is.
Heeft u bijvoorbeeld maar één hand, reuma, heup of knie problemen, rugklachten, krachtverlies waardoor u uw kousen niet uit kan krijgen, met de Ort.o.mate® kunt u dat wel. Meer informatie: Eritekbv.nl

Electrisch aangedreven steunkouspistool: zelfstandig steunkousen aantrekken met weinig handkracht

Er zijn ongeveer 45.000 mensen niet meer in staat zelf de steunkousen aan te trekken, omdat de kracht (vooral in de handen) of beweeglijkheid daarvoor ontbreekt. Ook met reeds bestaande hulpmiddelen. Het EC-Steunkouspistool is bestemd voor steunkousdragers om zelfstandig steunkousen aan te trekken én voor professionals in de zorg, voor wie het een snelle en lichte manier is om zorg te verlenen.Voor meer informatie kunt u kijken op de website Memeso EC-Steunkouspistool

 • Weerstandverlagend:

  Het aantrekhulpmiddel dat weerstand verlagend werkt is bruikbaar voor mensen die zelf de elastische kousen aan trekken, maar ook voor de zorgverlener. Door het gebruik van dit hulpmiddel is het aantrekken van de elastische kousen voor beiden fysiek minder belastend, maar ook voor de huid van de zorgvrager.   weerstand verlagend» 

 • Armverlengend:

  Het armverlengende aantrekhulpmiddel zorgt ervoor dat de gebruiker minder hoeft te bukken en reiken bij het aantrekken van de (steun)kous. Dit hulpmiddel kan gebruikt worden voor zowel kousen met open als gesloten teenstuk.

  De hulpmiddelenwijzer van Vilans geeft goede uitleg: hulpmiddelenwijzer Vilans over elastische kousen»

 

 

 • Advies:

  Informeer bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt of online: informatie thuiszorgwinkels»

  Een ergotherapeut kan u uitleggen hoe het hulpmiddel werkt en samen met u oefenen: Zoek een ergotherapeut in de buurt. Als u een verwijzing heeft van een arts voor ergotherapie, dan wordt de behandeling vergoed uit de basisverzekering.