Toiletgang; advies hulpmiddelen, helpen, hygiene

In dit filmpje wordt uitgelegd wat voor een oplossingen er kunnen zijn als het moeilijk is om zelfstandig naar het toilet te gaan. Soms heeft iemand alleen wat hulp nodig van de juiste hulpmiddelen en dan kan de zelfstandigheid gehandhaafd blijven. Toiletbeugels en handgrepen kunnen bijvoorbeeld voldoende steun geven om iemand te helpen met het gaan zitten en overeind komen van het toilet.
Als het naar toilet gaan niet meer mogelijk is, worden hulpmiddelen nodig, zoals een postoel, po, urinaal of incontinentiemateriaal. Kijk voor meer informatie dit filmpje of de deelonderwerpen hieronder.
(totale tijd van het instructiefilmpje is ca 10 minuten)

Zelfstandig naar het toilet gaan

In dit filmpje wordt beschreven hoe je zo goed mogelijk zelfstandig naar het toilet kunt blijven gaan. Daarbij zijn soms toch aanpassingen en hulpmiddelen nodig. Vaste tijden voor toiletgang kunnen zinvol zijn. Zorg voor voldoende ruimte en dat alles bij de hand ligt en zorg zonodig voor aangepaste kleding. Hygiëne is belangrijk, zowel voor zorgvrager als mantelzorger.  Stap voor stap toelichting »

Met hulp naar toilet gaan

In dit filmpje wordt beschreven hoe je zo goed mogelijk zelfstandig naar het toilet kunt blijven gaan. Daarbij zijn soms toch aanpassingen en hulpmiddelen nodig. Vaste tijden voor toiletgang kunnen zinvol zijn. Zorg voor voldoende ruimte en dat alles bij de hand ligt en zorg zonodig voor aangepaste kleding. Hygiëne is belangrijk zowel voor zorgvrager als mantelzorger.  Stap voor stap toelichting »

Postoel: soorten, gebruik, advies en tips.

De toiletstoel of postoel wordt ingezet als het verplaatsen naar het toilet vermoeiend is of erg moeizaam gaat. De postoel kan ook naast het bed gezet worden; daarmee ontstaat er rust en veiligheid. Soms gaat het naar de wc gaan overdag nog prima, maar is het vanuit bed lastiger. Dan geeft het de zorgvrager en eventueel de zorgbieder veel rust als er een postoel naast het bed staat. Een postoel of toiletstoel is een gewone stoel met armleuningen met in het midden van de zitting een opening. . Stap voor stap toelichting »

Postoel of urinaal zelfstandig gebruik.

De toiletstoel of postoel wordt ingezet als het verplaatsen naar de wc te vermoeiend is of erg moeizaam gaat. De postoel kan bijvoorbeeld ook naast het bed gezet worden. Daarmee ontstaat rust en veiligheid. Er zijn ook postoelen met wielen. Let er altijd goed op dat u controleert of de rem er opstaat, voordat u de stoel vast pakt. Als een zorgvrager alleen hoeft te plassen, kan een urinaal worden gebruikt.Vooral in de nacht kunnen een postoel of een urinaal een ideale oplossing zijn. Let altijd op hygiëne en op uw eigen grenzen. Stap voor stap toelichting »

Postoel of urinaal in de nacht

Soms gaat het naar de wc gaan overdag nog prima, maar is het in de nacht vanuit bed lastiger om naar het toilet te lopen. Dan geeft het de zorgvrager en eventueel de zorgbieder veel rust als er een postoel naast het bed staat. Als de stoel wieltjes heeft, controleer dan voor elk gebruik of de rem er op staat. Let er ook goed op dat de stoel niet kantelt als de zorgvrager te veel op één armleuning steunt. Stap voor stap toelichting »

Urinaal gebruik op bed

Dit filmpje laat u zien hoe u het beste een urinaal kunt gebruiken op bed. Leg alles binnen handbereik en zorg voor privacy. Gebruik een matje als onderlegger voor het lekken. Het is vaak iets prettiger wanneer het bed iets omhoog staat. Het filmpje laat het weghalen van het urinaal  en het droogmaken zien. Ook het zelfstandig gebruik van een urinaal wordt behandeld. Stap voor stap toelichting »

Po gebruik op bed

Leg alle benodigdheden, zoals de onderlegger, de po, wc papier, washandjes en waskommen binnen handbereik, zodat u vlot kunt doorwerken en de zorgvrager niet onnodig bloot op bed ligt. Vergeet niet om eerst gordijnen en deuren te sluiten, zodat de zorgvragen privacy krijgt. Het op de po gaan is een vermoeiende en ongemakkelijke handeling. Overleg daarom goed welke methode het meeste comfort geeft . Stap voor stap toelichting »

Incontinentie hulpmiddelen en helpen bij incontinentie

In dit filmpje wordt uitgelegd wat u kunt doen bij incontinentie. Er wordt ingegaan op oefeningen, hulpmiddelen en voorbeelden van incontinentiematerialen. Ook laat het filmpje zien hoe u iemand op bed kunt verschonen en wassen. Hoe doet u iemand een luier om op bed ? Hoe let u op uw houding?  Stap voor stap toelichting »

Bescherming van het matras bij incontinentie

Het verschonen van beddenlakens is een vervelende  klus. Het is voor een bedlegerige zorgvrager vermoeiend en soms pijnlijk en voor de zorgbieder lichamelijk zwaar en tijdrovend. Voorkomen dat het bed vaak verschoond moet worden, is daarom zinvol.  Stap voor stap toelichting »

Katheters, katheterzakken en fixatie

In dit filmpje wordt uitleg gegeven over het gebruik van een katheter. Een katheter is een slangetje dat in de blaas wordt geplaatst om de urine te kunnen laten afvloeien. De urine komt in een zak, de katheterzak. Deze zakken zijn er in verschillende maten. Voor het fixeren van de katheterzak en -slang bestaan diverser oplossingen. Stap voor stap toelichting »

Condoomcatheter

In dit filmpje van de leverancier wordt goed uitgelegd hoe u een condoomkatheter kunt gebruiken. Stap voor stap toelichting »