Incontinentie

Als uw plas of de  ontlasting ophouden niet meer goed gaat , of naar het toilet gaan onmogelijk is, zijn er verschillende oplossingen waaronder incontinentie materiaal. Incontinentie is er in velen soorten. Stress incontinentie bij bijvoorbeeld niezen, volledige urine-incontinentie, urine en ontlasting-incontinentie en nachtelijk ongewenst urineverlies. Soms kan het probleem verholpen of verminderd worden. Daarvoor is het van belang de oorzaak te weten.

Gezonde voeding en bewegen maken de stoelgang beter. Voldoende drinken helpt om de urinewegen goed te laten functioneren. Mocht dit niet voldoende helpen dan zijn er nog medicijnen voor een betere stoelgang.

Vroegtijdig urineverlies kan ontstaan als onhandige kleding of verwarring maken dat de wc niet op tijd gehaald wordt. Dan kan het aantrekken van kleding met een eenvoudige sluiting al uitkomst bieden.

Een verkeerde houding op de wc maakt dat de darmen en blaas niet goed geleegd kunnen worden. Het helpt om te zitten met een rechte/holle rug bij het plassen en een bolle rug bij de ontlasting. Gebruik eventueel een voetenbankje voor een betere houding.

Slappe bekkenbodemspieren  maken de draagkracht van de blaas kleiner. Een fysiotherapeut kan oefeningen geven. Deze oefeningen hoeven u maar weinig tijd te kosten, want bekkenbodemoefeningen kunt u doen tijdens normale dagelijkse bezigheden.

Dementie en verwarring kunnen ook een reden zijn waarom de wc niet op tijd gehaald wordt. Een plaswekker kan dan helpen

In sommige situaties is een normale toiletgang niet mogelijk, omdat er bijvoorbeeld geen invalidetoilet is. Dan kunnen meeneem-urinaals handig  zijn. Die bestaan er in uitwasbare en wegwerp varianten.

Maar helaas … soms is er geen oplossing voor het ongewenste urine- en ontlastingverlies en dan moet alle zorg gericht zijn op juist incontinentiemateriaal, goede verzorging en comfort.

Licht incontinentiemateriaal

Urineverlies kan beginnen met een paar druppeltjes bij het lachen, niezen of hoesten. Voor dit geringe urine verlies bestaan inlegkruisjes en dunne verbandjes. Er zijn dames en heren modellen. De kruisjes moeten goed vast worden gedrukt in het midden van de slip. Zoek bij de heren variant de pijl of hecht strip om te zien wat de voorkant is. Inlegkruisjes blijven niet goed zitten in een losse boxershort en in strings.

Zwaarder incontinentiemateriaal

Als urine verlies niet meer om druppeltjes gaat maar om grotere hoeveelheden, dan is zwaarder incontinentiemateriaal nodig. Deze dikkere verbanden zijn er met hechtstrips, plaksluitingen, strikken die om de buik gaan en zijn ook te vinden als inco-broekjes. Welke oplossing het beste is, hangt af van de mate van urine verlies, van de dagelijkse activiteit en de zelfredzaamheid van de zorgvrager. Zo is voor iemand die actief is en zich nog goed kan redden een incobroekje handiger dan een verband met striksluiting. Incontinentiemateriaal moet goed passend  zijn om lekken te voorkomen en moet comfortabel zitten. Een incontinentie verpleegkundige of uw apotheek kan helpen bij het vinden van de juiste maat en het juiste type. Bij de keuzen van het verband is het ook van belang om de weten of het om urine-incontinentie gaat of ook om ontlasting incontinentie. Voor mensen die uitslag krijgen van wegwerpverbanden, is er hypoallergeen materiaal en zijner zijn wasbare slips met absorptievulling.

Incontinentiemateriaal op bed

Helpen bij het verschonen is een ingewikkelde klus. De veiligheid van de zorgvrager, gene, de werkhouding van de zorgbieder en hygiëne zijn allemaal belangrijke punten. Als de zorgvrager bedlegerig is, kunt u verzorging op twee manieren doen: via de rugligging en het liften van de billen, of via de kantel-methode.
Gebruik een celstofmatje om te voorkomen dat het bed vies wordt. Vouw gebruikt materiaal direct dicht. Was het onderlichaam altijd bij het verschonen, ook als er alleen is geplast. Het langdurig contact met de scherpe stoffen in de urine maakt de huid kwetsbaar. Ontlasting is soms moeilijk om van de huid af te krijgen. Een scheut babyolie in warm water helpt dan goed. Verzorg de huid met crème om een kapotte huid te voorkomen. Om lekken tegen te gaan moet het incontinentie materiaal niet te ver naar voren en niet te ver naar achteren zitten. Controleer of het overal goed aansluit. Let bij alles goed op uw houding om overbelasting te voorkomen en probeer de sfeer ontspannen te houden.

 

Hygiëne bij de verschoning

Werk bij voorkeur met wegwerp handschoenen. Probeer, om de stank in de kamer te beperken, gebruikte verbanden snel dicht te vouwen en te verpakken. Haal de onderlegger weg of controleer op vervuiling. Reinig gebruikte waskommen en bedtafeltje en was gebruikte washandjes en handdoeken op een hoge temperatuur (60 gr). Was na de verzorging goed uw handen.

handen wassen zorg