Bescherming van het matras bij incontinentie

Het verschonen van  beddenlakens is een vervelende  klus. Het is voor een bedlegerige zorgvrager vermoeiend en soms pijnlijk en voor de zorgbieder fysiek zwaar en tijdrovend. Voorkomen dat het bed vaak verschoond moet worden is daarom zinvol.

Goed incontinentiemateriaal voorkomt lekken, en goed gebruik van po’s en urinaals voorkomt knoeien; maar dan nog kan het een keer mis gaan. 
Wegwerpmatjes kunnen het verschonen vergemakkelijken. Als een zorgvrager vaak een nat bed heeft, kunnen ondermatjes voorkomen dat het hele onderlaken in de was moet.

Beddenlakens verschonen is zwaar werk, zeker als u diep moet bukken of ver moet reiken. Een hoog-laag bed kan het werk van een zorgverlener flink verlichten. Zet het bed op heuphoogte, zodat u met rechte rug kunt werken.

Vocht in het matras is onhygiënisch en slecht voor de kwaliteit van het matras. Daarom hebben speciale zorgbedden of hoog-laag bedden waterafstotende hoezen om de matrassen. Voor gewone matrassen bestaan er hoezen met een plastic onderkant en steeklakens met beschermlaagjes en wegwerpmatten. 
Maak de hoes na elke lekkage goed schoon; alleen maar nieuwe lakens optrekken is niet hygiënisch en gaat ruiken. Zorg dat u voldoende matrasbeschermers in huis heeft, zodat er altijd een goede hoes om het matras zit.