Po op bed

Leg alle benodigdheden zoals de onderlegger, de po, wc papier, washandjes en waskommen binnen handbereik, zodat u vlot kunt doorwerken en de zorgvrager niet onnodig bloot op bed ligt. Vergeet niet om eerst gordijnen en deuren te sluiten, zodat de zorgvragen privacy krijgt.

Het op de po gaan is een vermoeiende en soms pijnlijke handeling. Overleg daarom goed welke methode de meeste comfort geeft.

Bij methode één wordt de po onder de zorgvrager geschoven terwijl hij of zij op de rug ligt. Laat hem of haar de billen liften en ondersteun daarbij indien nodig.

Bij de andere methode ligt de zorgvrager op de zij. Het matje en de po worden tegen de billen gedrukt en verdwijnen bij het kantelen van de rugligging onder de billen.

Let hierbij goed op uw houding, want het helpen bij deze beweging is zwaar. Breng eventueel het rug- en hoofdeel wat omhoog als de zorgvrager het prettiger vindt om wat rechterop te zitten.

Als de zorgvrager het koud heeft kunt u het deken toeslaan.

Indien de veiligheid het toelaat, biedt u de zorgvrager privacy, door hem of haar alleen te laten.

Spreek wel af na hoeveel tijd u terug komt en zorg dat u elkaar kunt horen.

Vraag voordat u de po weg haalt of de zorgvrager klaar is. Gene kan er toe leiden dat hij of zij het niet uit zichzelf zegt en dat er toch nog even tijd nodig is. Het weghalen van de po gaat via de rug- of zijligging.

Maak de billen schoon met wc-papier of een washandje en vouw het vervuilde matje dicht om nieuwe vervuiling te voorkomen.

Doe meteen de deksel op de po, om stank te beperken in de kamer.

Smeer eventueel crème tegen doorliggen op de billen.

Kleed de zorgvrager eerst weer aan en dek hem of haar toe voor u de po gaat legen en reinigen.

Vergeet niet de handen van uw zorgvrager en die van u zelf te wassen.

Tip: u kunt ook wassen zonder water. U kunt ook doekjes gebruiken.