Postoel: soorten, gebruik, advies en tips

Op de toiletstoel

De toilet stoel of postoel wordt ingezet als het verplaatsen naar het toilet vermoeiend is of erg moeizaam gaat. De postoel kan bijvoorbeeld naast het bed gezet worden.  Daarmee ontstaat er rust en veiligheid. Soms gaat het naar de wc gaan overdag nog prima, maar is het vanuit bed lastiger. Dan geeft het de zorgvrager en eventueel de zorgbieder veel rust als er een postoel naast het bed staat. Een postoel of toiletstoel is een gewone stoel met armleuningen, met in het midden van de zitting een opening. Onder de opening hangt een po of emmer die via de achterkant of zijkant weg te halen is. Als de postoel niet in gebruik is, kan de zitting dichtgemaakt worden, zodat het een normale stoel lijkt. Er bestaan ook toiletstoelen met wieltjes. Hierdoor is de stoel, met zorgvrager en al, te verrijden en is de stoel ook geschikt als douchestoel. Het voordeel hiervan is dat er niet twee hulpmiddelen nodig zijn; dat scheelt weer ruimte. Als de zorgvrager alleen hoeft te plassen, kan een urinaal volstaan. Er is een mannen en vrouwen urinaal.

Zelfstandig gebruik van de toiletstoel

Als de stoel wieltjes heeft, controleer dan voor elk gebruik of de rem er op staat. Zet de postoel zo neer dat u er gemakkelijk bij kunt, maar dat u wel nog genoeg manoeuvreerruimte hebt. Let er goed op dat de stoel niet te veel kantelt als u teveel op één armleuning steunt. Het is van belang om goed te leren om voorover te hellen bij het gaan zitten en weer opstaan. De neus moet voorbij de knieën komen. Houdt toiletpapier en eventueel incontinentiemateriaal binnen handbereik. Ver rijken naar een wc-rol kan kantelgevaar opleveren. Als de postoel verstelbare poten heeft, kunt u de stoel wat hoger afstellen als u wat moeilijker overeind komt en gaat zitten. Als u een urinaal gebruikt, kunt u op de rand van het bed blijven zitten. Als u liever staat bij het plassen, zorg dat dat u steun heeft van bijvoorbeeld een rollator of looprek.

Toiletstoel gebruiken met hulp

Als de stoel wieltjes heeft, controleer dan voor elk gebruik of de rem er op staat. Zet de toiletstoel zo neer, dat de zorgvrager er makkelijk bij kan en u beiden nog voldoende manoeuvreerruimte over heeft. Let er goed op dat de stoel niet kantelt als de zorgvrager te veel op één armleuning steunt. Laat de zorgvrager goed naar voren bewegen bij het gaan zitten en weer opstaan, want met gestrekte rug is de beweging lastig. Houdt toiletpapier en eventueel incontinentie materiaal binnen handbereik, dan hoeft u de zorgvrager niet in een onveilige situatie achter te laten. Naar de wc gaan is een intieme handeling. Probeer de persoonlijke sfeer zoveel mogelijk te beschermen. Als het veilig is, kunt u de zorgvrager even alleen laten op de postoel. De zorgvrager kan ook zittend op de rand van het bed plassen in een urinaal. Als hij liever wilt staan, zorg dan dat hij steun heeft van bijvoorbeeld een rollator of looprek. Ga als zorgbieder ook niet over uw eigen grenzen heen.  Zet professionele hulp in, als de zorg te intiem wordt.

Hygiëne bij het gebruik van de toiletstoel

Net als een gewone wc moet de toiletstoel ook regelmatig gereinigd worden. Bij een postoel is het extra belangrijk, omdat deze in een leefruimte staat. Geurtjes zijn moeilijk te voorkomen. Uiteraard helpt het legen van de emmer of po, maar er zijn ook absorptiekorrels of vellen te koop die snel de urine opnemen en geurtjes neutraliseren. Vergeet niet om de handen van de zorgvrager en die van u zelf te wassen, na het gebruik van de postoel. Voor ’s nachts kan een snelle reiniging met desinfecterende gel ook volstaan, zo verliest u minder nachtrust.