Helpen bij het gebruik van een urinaal op bed

Leg alle benodigdheden zoals onderlegger, urinaal en washandjes binnen handbereik, zodat u vlot kunt doorwerken en de zorgvrager niet onnodig bloot op bed ligt. Vergeet niet om eerst de gordijnen en deuren te sluiten, zodat de zorgvrager privacy krijgt.
Schuif een matje onder de billen en trek in de zelfde handeling de broek en onderbroek naar beneden, terwijl de zorgvrager de billen lift. Ondersteun eventueel bij deze beweging. Stop de penis in het urinaal en controleer of de fles stabiel ligt. Bespreek de handeling goed, zodat het zo comfortabel mogelijk verloopt voor de zorgvrager.

Breng eventueel het rug- en hoofddeel van het bed wat omhoog, als de zorgvrager het prettiger vindt om wat rechter op te zitten. Indien de veiligheid dit toelaat, biedt u de zorgvrager privacy door hem of haar alleen te laten. Spreek af na hoeveel tijd u terug komt of zorg dat u elkaar kunt horen. Vraag voordat u het urinaal weg haalt of de zorgvrager klaar is. Gene kan er toe lijden dat hij of zij het niet uit zichzelf zegt dat er nog even tijd nodig is. Houd de wc-rol binnen handbereik om de penis droog te deppen. Doe ook meteen het deksel op het urinaal om knoeien te voorkomen. Als er wat geknoei is op het matje, vouw dit dan dubbel voordat de broek optrekt. Kleed de zorgvrager eerst weer aan en dek hem of haar toe voordat u het urinaal gaat legen en reinigen. Vergeet niet om de handen van de zorgvragen en die van u zelf te wassen.

Zelfstandig gebruik van een urinaal op bed.

Als de zorgvrager het kan, heeft het zelfstandig gebruik maken van het urinaal de voorkeur. Het bied privacy. Het is wel een lastige handeling die kan leiden tot knoeien. Eerst een wegwerpmatje neerleggen verdient de voorkeur, want dat scheelt natte lakens. Vergeet niet om uw handen en die van de zorgvrager te wassen. Eventueel doet u dat met een ‘wassen zonder water doekje’.