Zelfstandig naar het toilet

Hulpmiddelen kunnen het bewegen in de toiletruimte een stuk gemakkelijker maken. Ook de juiste houding aannemen bij het opstaan is van belang. Als het bovenlichaam niet goed naar voren wordt gebracht is het opstaan moeilijker, en is het lastig om het evenwicht te krijgen. Leer daarom aan om goed voorover te komen met het bovenlichaam bij het gaan zitten en ook bij het opstaan.  Breng de neus naar de knieën. Zo komt het zwaartepunt boven de voeten voordat u opstaat en kost het minder kracht om te gaan staan en blijft u beter in balans.

Wc’s bevinden zich vaak in kleine ruimtes waardoor draaien, bukken, wenden en reiken lastig is. Soms kan zelfstandig naar de toilet gaan alleen als er aanpassingen komen. Een ergotherapeut of fysiotherapeut kan u daarin adviseren.

Naar het toilet gaan als u al heel nodig moet, is vervelend. U kunt er beter voor zorgen dat u de tijd kunt nemen. Ga daarom op geregelde tijd en zet desnoods een wekker als herinnering.

Als u om allerlei stukken heen moet manoeuvreren, verliest u kostbare tijd. Zorg er daarom voor dat de weg naar het toilet vrij is. Haal obstakels weg en voorkom dat u struikelt over bijvoorbeeld een matje.

Naar de wc gaan gaat het gemakkelijkst met kleding zonder riem, knopen en een rits. Een broek met elastiek of klittenband gaat snel en gemakkelijk uit.

Zorg ook dat het wc-papier en eventueel incontinentiemateriaal goed binnen handbereik liggen.

Voor het afvegen van de billen bestaat een hulpmiddel de Easywipe.

Als de handelingen op het toilet wat minder soepel gaan, is het raadzaam om te controleren op hygiëne. Ga een keer extra met poetsmiddel over de wcbril en controleer op knoeien.   Let er bij verwarde of dementerende mensen op dat ze niet vergeten om de handen te wassen als ze zelfstandig naar de wc gaan. Vergeet in de drukte van het zorgen niet ook u eigen handen te wassen.