Helpen aan de wastafel

Als iemand niet meer stabiel staat of wat verward is, kan het nodig zijn om te helpen bij het wassen. Uitgangspunt daarbij is dat de zorgvrager zo veel mogelijk zelf doet; dat bevordert de zelfredzaamheid. Thuiszorgorganisaties en ergotherapeuten kunnen met tips en hulpmiddelen ondersteunen. Zo kan de mantelzorger het bieden van hulp beter volhouden en de zorgvrager blijft zo lang mogelijk zelfstandig.

grenzen aangeven

Wassen is een intieme handeling. Overweeg zowel als mantelzorgen als zorgvrager uw grenzen en geef aan wat u niet wil of kunt.

volgorde

Het is het meest logisch om van boven naar beneden te werken bij het wassen en dus te beginnen bij het gezicht. Vraag echter toch steeds naar gewoontes van de zorgvrager en respecteer deze. Zeker bij verwarde mensen is vasthouden aan gebruiken zinvol.  

goede houding

Let goed op uw eigen houding als mantelzorger. Werk met een rechte rug. Zet liever een stap extra dan een lastige draai te maken, want dat is erg belastend voor uw rug. In loopstand of spreidstand staat u het stevigst en kunt u meebewegen vanuit uw benen en de rug recht houden. Zorg altijd dat “de neuzen van de schoenen”, in dezelfde richting staan als uw eigen neus. Dan weet u dat uw houding goed is.

zorgvuldigheid

Controleer steeds of alles goed schoon is en denk er bij mannen ook aan om onder de voorhuid te wassen. Het afdrogen is een goed moment om de huid en huidplooien te controleren op irritatieplekken. Zorg dat de huidplooien goed droog worden, want als het vochtig blijft kan de huid gaan smetten.

werken vanaf een douchestoel

Als de zorgvrager niet kan staan, moet het onderlichaam zittend gewassen worden; op een douchestoel of een postoel. Laat de zorgvrager de billen wat optillen. Een douche postoel maakt deze handeling wat makkelijker.