dat

Wassen van het onderlichaam op bed

Voorkom zwaar tillen!

U als verzorger moet zich zo weinig mogelijk belasten. Belangrijk is dan te weten dat heen en weer rollen  zwaar tillen voorkomt. Voordat u de zorgvrager zich laat omdraaien op bed, kunt u hem of haar het been laten buigen.
Ook kunt u de voet op een anti-slipmatje laten zetten. De zorgvrager kan zich dan afzetten en makkelijker omrollen naar de zij.  Volg als  hulpverlener bij het omrollen het tempo van de zorgvrager.
Als de zorgvrager of patiënt zwaar is kunt u er ook voor kiezen de knie van de zorgvrager als hefboom te gebruiken.

Door uw benen in de loopstand te zetten is het gemakkelijker de rug recht te houden en te reiken. Zo voorkomt u dat uw rug te zwaar belast wordt en kunt u het als mantelzorger langer volhouden. U kunt met uw lichaam tegen de bedrand leunen. Dat scheelt ook in de belasting van uw rug.

Wassen van de billen en de schaamstreek

Rol een zorgvrager eerst op de zijde om de rug te wassen.
Het is nu ook praktisch om meteen door te gaan met het wassen van de billen.
Was voorzichtig met water en zeep en was na met schoon water.
Let er op dat de huidplooien droog worden anders kan het gaan smetten.

Voor niemand is het leuk om bloot te liggen. Het kan een gevoel van gene geven. Probeer daarom de sfeer ontspannen te houden, bijvoorbeeld met een praatje.
Laat de zorgvrager niet onnodig lang bloot liggen. De benen kunnen ook gewassen worden als de onderbroek weer aan is.

Als de billen gewassen zijn, dan pakt u voor de schaamstreek een nieuwe washandje. Dit kan het beste in rugligging gebeuren. Gebruik geen zeep bij de schaamstreek, want die huid is snel geïrriteerd.
Uit hygiëne oogpunt neemt u voor de benen en voeten weer een schone washand en handdoek.

Gebruik beide kanten van het bed en loop liever een keer extra om het bed, dan uw rug te belasten. Tegen de bedrand leunen scheelt in de belasting van de rug, maar blijf wel goed in de loopstand staan.